Social

Scenariu dur pentru români. Starea de alertă ar putea fi prelungită după 15 iulie și mai multe regiuni vor fi carantinate

Situația este din ce în ce mai dificilă în România, mai ales după ce au avut loc etapele de relaxare, în urma cărora oamenii au avut parte de mai multă libertate, s-au reîntors la majoritatea activităților de dinainte de pandemie și chiar mai multe domenii s-au repus în funcțiune după o pauză lungă. Această libertate de care au parte românii a dus la creșterea semnificativă a cazurilor de coronavirus, al căror număr a atins recorduri semnificative în ultimele zile, ceea ce determină autoritățile să se gândească la cele mai negre scenarii. Astfel, Nelu Tătaru a anunțat că starea de alertă ar putea fi prelungită după 15 iulie, iar mai multe regiuni ar putea fi carantinate.

Scenariu dur pentru români. Starea de alertă ar putea fi prelungită după 15 iulie și mai multe regiuni vor fi carantinate

Nelu Tătaru s-a declarat îngrijorat de această situație, având în vedere că numărul infectărilor a crescut considerabil și susține că zilnic, în următoarele două săptămâni, vor fi înregistrate 500-700 de cazuri, în funcție de câte recoltări se fac. Astfel, el susține că nu este cazul de impunerea stării de urgență, dar este iminentă prelungirea stării de alertă în astfel de condiții.

Cât despre relaxare, ministrul a precizat că aceasta nu a fost posibilă la 1 iulie, iar următoarele măsuri de relaxare depind de evoluția pandemiei, de cât de responsabili sunt cetățenii și mai ales agenții economici, care ar trebui să respecte niște reguli stricte de prevenire a infectării.

„În acest moment nu avem evoluție pentru o stare de urgență. Noi suntem pregătiți pentru 14 zile să avem o evoluție fluctuantă, cu creșterea numărului de cazuri, poate un 500, 600, 700, cu alternanță, în funcție de numărul de recoltări, de anchetele în desfășurare, dar prelungirea unei stări de alertă după 15 iulie e aproape iminentă. Suntem într-o stare în care am făcut acele măsuri de relaxare, eram pregătiți de la 1 iulie să mai facem altele, dar evoluția nu ne-a permis, amănând măsurile de relaxare.”, a declarat Nelu Tătaru.

De altfel, el susține că este posibilă carantinarea mai multor regiuni, în vederea reducerii riscului de infectare cu COVID-19, acolo unde sunt înregistrate cele mai multe cazuri și transmiterea este comunitară. De altfel, el susține că este nevoie de izolare atunci când o persoană este contaminată, chiar dacă nu mai există o lege în acest sens, totul ține de responsabilitatea fiecărui om de a se gândi la faptul că reprezintă un risc și îi poate îmbolnăvi și pe ceilalți.

Share
Scris de
Andreea Oprea