Social
Starea de alertă ar putea fi prelungită după 15 iulie. Anunțul făcut de Nelu Tătaru UPDATE
Pandemia de coronavirus continuă să facă victime în rândul oamenilor. În urma etapelor de relaxare, oamenii au avut parte de mai multă libertate, s-au reîntors la unele dintre activitățile de dinainte de criza sanitară, la o interacțiune tot mai mare, ceea ce a condus la o creștere semnificativă a numărului de persoane infectate, care reprezintă o amenințare pentru omenire și a determinat autoritățile să ia măsuri. Astfel, Nelu Tătaru a anunțat astăzi, 3 iulie, că starea de alertă ar putea fi prelungită de la 15 iulie dacă situația o va cere.
Starea de alertă ar putea fi prelungită după 15 iulie. Anunțul făcut de Nelu Tătaru
Nelu Tătaru a anunțat în această dimineață că, la momentul actual, criza sanitară este ținută sub control în continuare și că, în prezent, se lucrează la un proiect legislativ care va reglementa articolele declarate neconstituționale. El susține că măsurile adoptate până acum au dat rezultate, ceea ce face necesară continuarea acestora.
De altfel, ministrul a declarat că nu este cazul impunerii stării de urgență, însă nu este exclus să se recurgă la starea de alertă. Astfel, având în vedere că România se află în cea de-a treia săptămână de creștere continuă, situația este analizată la fiecare 15 zile. În cazul deschiderii restaurantelor, autoritățile au în discuție acest subiect și vor lua această măsură doar dacă va fi permisă o nouă etapă de relaxare, totul depinde de cum evoluează lucrurile.
„Dacă această evoluţie ne va permite, vom merge cu relaxări inclusiv acele restaurante, am avut discuţii ieri împreună cu domnul prim-ministru cu cei din HoReCa. În condiţiile în care evoluţia o va permite, vom avea aceste relaxări, în condiţiile în care evoluţia nu o va permite, nu vom avea aceste relaxări. Dacă se va impune, vom avea şi o prelungire a stării de alertă!”, a declarat ministrul Tătaru.”, a declarat ministrul sănătății.
Tătaru a mai declarat că pacienții infectați cu coronavirus care vor să iasă pe propria răspundere din spital vor răspunde în fața legii, în temeiul articolului pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dacă se va dovedi, în urma unei anchete epidemiologice, că sunt responsabili de infectarea altor persoane. Cât despre situația în care se află secțiile ATI, chiar dacă unele dintre ele sunt ocupate la capacitate maximă, ministrul Sănătății a declarat că sunt cazuri particulare, care pot fi ținute încă sub control, însă situația se poate agrava dacă infectările continuă să crească.