Connect with us
Tudorel Toader reacționează la decizia CEDO care i-a dat câștig de cauză lui Kovesi

Știri

Tudorel Toader reacționează la decizia CEDO care i-a dat câștig de cauză lui Kovesi

Tudorel Toader este fostul minstru al Justiției și a comentat marți decizia CEDO prin care România a încălcat drepturile omului în cazul Kovesi. Laura Codruța Kovesi a intentat proces împotriva Statului român deoarece a fost demisă făra drept de apel sau drept de replică.

Tudorel Toader reacționează la decizia CEDO care i-a dat câștig de cauză lui Kovesi

Tudorel Toader a declarat pentru Bună Ziua Iași:

„Regula generala este la nivel national si european ca nu se comenteaza hotararile instantelor. Ele se respecta si atat. Sigur ca probabil va fi momentul in care voi comenta, dar ce as putea spune? Ca pe firul acestui proces de demitere au fost practic trei factori care si-au implinit misiunea. Eu, ca ministru, am facut raportul de evaluare si am propus revocarea. Dupa aceea, a fost sesizata Curtea Constitutionala.

Ministrul nu este autor al dreptului de sesizare a Curtii. O face Guvernul, presedintele Camerei, presedintele Senatului. CCR a dat o decizie si presedintele a revocat-o in baza acelei decizii. Presedintele nu a revocat-o in baza propunerii mele, ci decizia CCR – ea se executa. Eu cam asta pot sa spun.” 

Așadar CEDO i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi care a fost demisă din postul de șef al DNA în data de 9 iulie 2018. CEDO a decis că i s-au încălcat drepturile privind un proces echitabil și libera exprimare.

Laura Codruța Kovesi este actualul procuror șef al Parchetului European și a reclamat că a fost demisă din funcția de procuror-șef DNA în 2018 prin decret prezidențial. Decretul era o decizie a Curții Constituționale si i s-au încălcat drepturile la un proces echitabil și la libera exprimare.

Aceasta nu a primit dreptul la contestarea deciziei Curții de a o revoca din funcție înainte de încheierea mandatului. Cererea de revocare a fost acceptată rapid și filtrată în mod necorespunzător.

„Motivele pe care le-am invocat în acțiune au vizat faptul că, prin decizia sa, Curtea Constituțională a hotărât revocarea din funcție, deși nu am avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională, nu am fost citată în fața Curții Constituționale și nu am avut posibilitatea de a avea cel puțin calitatea de ‘intervenientă’ pentru a exprima un punct de vedere în apărarea mea,” a declarat Laura Codruța Kovesi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top