Connect with us
Vaccin antigripal 2020

Știri

Vaccin antigripal 2020. De marți începe imunizarea. Cine trebuie să se vaccineze contra gripei

Vaccin antigripal 2020 – începe imunizarea populației împotriva gripei. De marți, primele 300.000 de doze de vaccin antigripal vor ajunge la DSP-urile din țară.

Vaccinul antigripal se face la începutul sezonului gripal. Având în vedere că sezonul gripal debutează, în România, la mijlocul lunii decembrie, fiind extrem de intens în perioada februarie-martie, este bine ca imunizarea să fie făcută în lunile octombrie-noiembrie. Sunt necesare 2 săptămâni pentru dezvoltarea unui titru de anticorpi protectori.

Vaccin antigripal. Cine trebuie să se imunizeze

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunțat că, pentru România, au fost contractate 3 milioane de doze de vaccin antigripal. Prima tranță, de 330.000 de doze de vaccin, a fost împărțită între DSP-urile din întreaga țară. Urmează încă o tranșă, tot în luna septembrie, de 400.000 de doze. În octombrie vor fi repartizate 1,2 milioane de doze de vaccin antigripal, iar în noiembrie 2020, 1 milion de de vaccin.

Prima tranșă de vaccin antigripal este destinată cadrelor medicale, ulterior, medicii de familie vor desemna categoriile de risc ce primesc vaccin antigripal gratuit. O noutate în acest an este că și cadrele didactice vor fi incluse în categoria de risc, primind vaccinul gratis.

„În categoria celor de risc vor intra suplimentar şi cadrele didactice. Mai avem în acest moment 3 milioane de doze de vaccin antigripal pe care l-am contractat, cu posibilitatea prelungirii la încă un milion de doze şi vor fi distribuite şi către cadrele din învăţământ”, a mai declarat Nelu Tătaru.

Printre categoriile de risc care ar trebui să facă vaccin antigripal în fiecare an sunt: copiii cu vârste între 3 și 5 ani, cei peste 65 de ani, adulţi şi copii cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare şi boli metabolice, persoanele instituţionalizate, personalul medical şi femeile gravide. Se mai oferă vaccin gratuit pentru cei rezidenți e în instituții de ocrotire socială, precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor cu risc înalt de îmbolnăvire.

Vaccin antigripal 2020 – cât costa un vaccin

Este important de știut că vaccinul antigripal nu prezintă riscuri, iar eventualele reacții adverse sunt de scurtă durată. Vaccinul injectabil poate oferi reacții locale. Vă puteți aștepta la ușoară roșeață. De asemenea, mai pot apărea ușoare dureri de cap, dureri musculare, senzație de greață, fatigabilitate. În câteva ore aceste simptome trec.

Există mai multe tipuri de vaccin antigripal, în funcție de numărul de virusuri împotriva cărora acționează. Cele mai comune sunt vaccinurile antigripale trivalente, care luptă contra virus gripal A (H1N1), virus gripal A (H3N2) și virus gripal B.

Vaccinurile gripale au prețuri cuprinse între 50 și 70 de lei, în funcție de producător și farmacia care îl comercializează. De asemenea, există și vaccin neinjectabil, preferat pentru copii, cu administrare intranazală. Acesta este ceva mai scump, cu prețul cuprins între 100 și 120 de lei.

Continue Reading
You may also like...

Cristiana Aștefănoaiei este senior editor la huff.ro, până acum a mai fost prezentator TV la o televiziune locală din Galați, Redactor Șef la Revista Teo, Social Media Manager la conturile Air24 GATE SRL, precum STIRI24

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top