Europa se confruntă cu cel mai mare val de infecție cu COVID-19. Țări precum Spania, Italia, Franța au mii de noi cazuri zilnice de îmbolnăviri cu Sars Cov 2. Măsurile de protecție a populației sunt tot mai dure, iar autoritățile din țările în care se află mililioane de români au recurs la stare de urgență regională sau carantinarea totală a unor orașe.
Legislația unor țări din Uniunea Europeană, precum Spania permite ca starea de urgență să fie declașată și la nivel regional, cum este de exemplu chiar capitala țării unde milioane de români trăiesc și muncesc. Madridul a fost închis este în stare de urgență, carantinat, iar restricțiile sunt draconice.
Acum două săptămână Madrid a intrat în stare de urgență, iar una din măsuri este interzicerea accesului altor persoane din afara Madridului în oraș, limitări de mișcare, plimbare, iar ieșitul din casă dupa ora 24 este stric interzis.
Madrid este cunoscut pentru o viață de noapte activă, iar capitala trăia din turism. Acum orașul este gol, străzile pustii, pentru că starea de urgență nu permite vizita turiștilor și închiderea vieții de noapte a afectat economic.
Sute de mii de locuri de muncă sunt în pericol, guvernul spaniol sprijină anteprenorii, cu subvenții de 75% din salariul net al angajaților din șomaj tehnic.
Concluzia experților spanioli a fost că este impetuos necesar ca mobilitatea să fie redusă, considerând că doar așa se poate limita îmbolnăvirea în masă, deoarece COVID-19 nu trăiește mult pe suprafețe ci doar pe organismul uman.
Franța și Italia, doua țări care au ajuns și ele în pragul disperării. Dacă în primăvară au reușit să stopeze puțin creșterea, toamna adus un val uriaș de cazuri noi.
”Să o spunem clar. Situaţia este gravă (…) Săptămânile care vin vor fi grele şi serviciile noastre sanitare vor fi puse la grea încercare”, a avertizat şeful guvernului francez în anunţul său privind extinderea interdicţiei de circulaţie, valabilă între orele 21:00 şi 06:00. Între aceste ore sunt de asemenea închise barurile, restaurantele şi magazinele în zonele unde se aplică măsura menţionată.
După un prim val care a provocat peste 30.000 de decese în primăvară, Franţa se confruntă în prezent cu un al doilea val epidemic. Numărul deceselor asociate noului coronavirus a depăşit între timp 34.000, iar în prezent 2.239 pacienţi sunt la reanimare sau la terapie intensivă, transmite Agerpres.
COVID-19. Italia a fost una din primele țări cele mai lovite de coronavirus. Lombardia a devenit cunoscută în toată lumea după ce covid-19 a lovit acolo fară milă și zeci de mii de locuitori au fost infectați. În primăvară inclusiv o echipă de 18 medici și asistenți români au fost trimiși să ajute personalul din sistemul sanitar italian, iar acum scenariul este aproape să se repete.
În medie Italia raportează peste 16000 de cazuri noi pe zi, conform WorldDoMeters.info , iar situația cea mai gravă este în regiunea Napoli. Acolo majoritatea școlilor au fost închise, unele zone carantinate, iar locuitorii disperați de măsurile luate autorități devin indisciplinați.
Autoritățile Italiene fac un apel public la toți locuitorii Italiei să respecte cu stirctețe măsurile de siguranță și să evite aglomerările publice. Dar cum se face că Italia este una din cele mai vizitate țări din lume?
Autoritățile centrale iau în considerarea aplicarea stării de urgență pentru a proteja propriul popor de infecția cu sars Cov 2 de la turiști.
Cehia se declară în fața Uniunii Europene depășită de situație sistemul medical nu mai face față, iar țara a apelat la ajutor intracomunitar. 30 de ventilatoare achiziționate de România prin programul european, au plecat de la Arad către Cehia pentru a ajuta țara.
Slovacia, țara vecină a Cehiei intră de sâmbătă în carantină parţială, potrivit anunţului făcut joi de reprezentanţii Guvernului. Oamenii nu vor putea ieşi din case în lipsa unei dovezi că au efectuat testul pentru depistarea COVID-19 (rezultatul fiind, bineînţeles, negativ). E permis totuşi accesul în spaţiul public pentru aprovizionare de la cel mai apropiat magazin. De asemenea, slovacii pot ieşi din case pentru a ajunge la locul de muncă, acolo unde nu există posibilitatea de a lucra de acasă. Alte excepţii vizează urgenţele medicale, înmormântările sau îngrijirea animalelor de companie. Accesul pe stradă e liber în intervalul orar 1.00 – 5.00.
Acest articol a fost actualizat la: 24 octombrie 2020 10:53