Știri
Vești mari pentru români! Poți ieși mai devreme la pensie! Iată care sunt condițiile!
Mulți români se întreabă cum pot să iasă la pensie înainte de a ajunge limita de vârstă pentru pensionare.
Acest lucru este posibil, doar că trebuie respectate anumite cerințe. Este vorba despre pensia anticipată parțială, care se poate acorda în anumite condiții.
Pensia anticipată parţială se poate acorda celor care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au îndeplinit anumite condiţii de vârstă, după cum scrie în Legea pensiilor, potrivit avocatnet.ro.
Potrivit sursei citate, în sistemul public de pensii din România se acordă cinci tipuri de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010:
pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parţială, pensia de invaliditate și cea de urmaș.
Mai exact, pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.
Cei care vor să beneficieze de acest tip de pensie trebuie să corespundă condiţiilor:
-pe de o parte, trebuie să fi realizat stagiul complet de cotizare, care este de 35 de ani, sau chiar să-l fi depăşit cu până la opt ani;
-pe de altă parte, poate cere pensia cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, care este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei.
Este foarte important de știut că, atunci când se solicită acest tip de pensie, la calculul stagiului de cotizare nu se iau în considerare așa-zisele perioade asimilate la care face referire Legea pensiilor:
-perioadele când s-a acordat pensie de invaliditate;
-perioadele de timp în care au urmat cursurile la zi ale învățământului universitar (dacă le-au absolvit cu diplomă);
-timpul cât au satisfăcut serviciul militar sau au fost elevi ai școlilor militare/de agenți de poliție ori studenți ai unei instituții de învățământ din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională.
Citește și: S-a dat lege! Ce se întâmplă cu pensiile în 2018 și ce pățesc cei care vor să iasă la pensie!
Peste 4 milioane și jumătate de pensionari în România. Cine are cea mai mare pensie
Un număr de 4.691.652 pensionari de asigurări sociale era înregistrat la finele anului 2017 în România, iar pensia medie a fost de 1.071 lei, cu 140 lei peste cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Conform datelor oficiale, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.526.045 persoane, dintre care 1.952.600 femei, în timp ce pensia medie se situa la 1.221 de lei.
Pensie anticipată au primit, în decembrie 2017, un număr de 22.192 persoane (1.273 lei, pensie medie), pensie anticipată parţială 82.395 de persoane (831 de lei pensia medie) şi pensie de invaliditate 563.695 persoane (pensie medie de 615 lei), dintre care 47.613 persoane pentru gradul I de invaliditate (494 lei, pensie medie).
În aceeaşi lună, pensia de urmaş s-a acordat unui număr de 496.967 de persoane (556 lei pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 358 de pensionari (264 de lei pensie medie).
Citește și: Lia Olguţa Vasilescu, lovitură dură pentru pensionari. Este vorba despre CREŞTEREA pensiilor
Te-ar putea interesa și: Ministrul Muncii a anunțat cine va beneficia de creșteri de pensie și când vor avea loc aceste creșteri
Ministrul Muncii, lovitură dură pentru pensionari la început de an. Anunţul este oficial şi a fost făcut de Lia Olguţa Vasilescu. Ce urmează să se întâmple cu creşterea pensiilor.
Aşadar, pensionarii mai au de așteptat până la creșterea pensiei minime. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că pensia minimă va crește abia în a două luna a verii.
Între timp, între Crăciun și Revelion, pe 28 decembrie mai precis, Guvernul PSD a adoptat o ordonanță care permite cumulul pensiei publice cu pensia specială de serviciu.
Asta deși o interdicție în acest sens fusese adoptată pe 14 decembrie.
Pensia minimă va crește la 640 de lei pe 1 iulie 2018, după spusele Olgutei Vasilescu. De asemenea, o parte din bugetari vor avea salariile scăzute anul acesta
Pensiile cresc în 2018, cum au crescut și anul acesta. Pentru acest an, avem în plan și adoptarea legii pensiilor care a suferit o amânare anul acesta…
Nu scade nicio pensie, dar cei cu pensii speciale vor alege una dintre ele.
Cei care sunt în această situație vor trebuie să opteze pentru o pensie pe care o doresc, probabil pe cea mai mare.
“Punctul de pensie va crește la 1.100 de lei și este prognozat că până în 2020, punctul de pensie să ajungă la 1.775 de lei. Vom reduce automat din deficitul pe care îl avem la sistemul de pensii și asta ne va ajută”, a spus ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu,într-o intervenție TV.
Citește și: Românii pot ieşi mai repede la pensie. Anunţ crucial făcut de preşedinte
Valeria
2018-01-23T15:25:44+02:00 at 15:25
Ce idiotenie! Veste mare de vreo 7 ani, cam asa de mare….Luati bani pentru titlurile astea de 2 lei?
Anne Ban
2018-01-22T21:52:00+02:00 at 21:52
VAI CE VESTE MARE! Dar cei care au iesti mai tarziu decat normal la pensie nu primesc banii pentru toti anii munciti! Face Guvernul Olgutei ce vor buzele ei si mustata lui Dragnea!