Connect with us
Zborurile vor fi afectate de greva ROMATSA. Verifică orarul zborurilor

Știri

Zborurile afectate de greva ROMATSA din 30 mai – Orarul zborurilor

Din 30 mai ROMATSA intră în grevă generală, iar acest lucru va afecta toate zborurile de pe teritorul României. Sindicaliștii au anunțat că intră în grevă generală pe termen nelimitat, după ce pe 12 mai a fost declanșată o grevă de avertisment care a pertubat traficul aerian și a provocat întârzieri la plecări și sosiri pe Aeroportul Otopeni. Verifică orarul zborurilor!

Iată ce zboruri vor fi afectate și vor avea întârzieri din 30 mai din cauza grevei

Update, ora 12.25: Greva a fost suspendată, a anunțat Ministrul Transporturilor. Mai multe detalii AICI!


Update ora 11.46: Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a afirmat că greva s-ar putea suspenda de la ora 13.00. Tribunalul București este așteptat să dea o soluționare în ceea ce privește legalitatea protestului sindicaliștilor.

Citește și: Grevă la ROMATSA azi, 30 mai 2017. Ce spune tribunalul

Update, ora 11.10: Compania Ryanair a luat decizia de a anula zborurile de astăzi și a le programa pentru sâmbătă, ca urmare a protestului sindicaliștilor ROMATSA.

Update, ora 10.50: ROMATSA a declanșat greva marți, la ora 9.00, lucru care a perturbat traficul aerian al României. La momentul redactării acestei actualizări, compania Ryanair anulase trei curse programate să plece de pe aeroportul Otopeni.

Situația zborurilor care vin și pleacă de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă poate fi consultată AICI!

Citește și: Grevă Romatsa: Ce spun sindicaliștii și ministrul Transporturilor

Stire initială

Dacă aveți în plan să călătoriți în perioada 30 mai – 30 august, perioada în care ROMATSA este în grevă generală atunci trebuie să fiți extrem de atenți la informațiile publicate pe site-urile aeroporturilor din România de pe care aveți zborul sau spre care vă deplasați.

Toate zborurile vor avea posibile întârzieri odata cu greva ROMATSA din 30 mai. Astfel este foarte important să verificați cu atenție mesajele publicate pe site-urile aeroporturilor sau cele ale companiilor cu care călătoriți.

Greva ROMASTSA începe, marți, 30 mai începând cu ora 9:00 astfel zborurile vor putea avea întârzieri sau unele curse pot fi chiar anulate.

Ce trebuie să faci dacă ai în plan să călătorești în perioada grevei?

Intră pe site-ul aeroportului spre care de îndrepți și verifică orarul cursei aeriene. Dacă zborul tău nu a fost anulat atunci prezintă-te la timp la aeroport și fă toate formalitățile pentru a ajunge la poarta aeronavei. Este posibil ca unele curse aeriene să plece la timp și să nu aibă întârzieri.

Dacă aștepți pe cineva și esti în zona de sosiri, nu uita ca greva ROMATSA afectează doar zborurile de pe teritoriul României, deci cursa ta din țara din care te afli va pleca la timp.

Orarul zborurilor din 30 mai

Orarul tuturor zborurilor de la plecări sau sosiri poate fi verificat pe site-ul aeroportului. Iată mai jos cum poți afla ce program are zborul tău sau care este orarul acestuia.

Orar zboruri GREVĂ ROMATSA 30 mai


Toate aeroporturile din România au un site pe care poți intra și verifica orarul zborului tău atât pentru plecări cât și pentru sosiri. Iată mai jos toate adresele site-urilor aeroporturilor din România.

Bucharest Airports – Aeroportul Internațional Otopeni

Terminalul plecări din Aeroportul Internațional Otopeni

Verifică zborurile de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă de la plecări sau sosiri, pe aceste link-uri ai orarul zborurilor din București.

Aeroportul Otopeni – „Henri Coandă” este cel mai aglomerat aeroport din România și dispune de un personal extrem de bine pregătit. Angajații aeroportului te vor ajuta și ghida pe toată durata grevei ROMATSA.

Aeroportul Internațional Timișoara „Traian Vuia”

Orarul zborurilor de pe aeroportul din Timișoara poate fi verificat pe următoarele link-uri – PLECĂRI și SOSIRI.

Cluj – Orarul zborurilor de pe Aeroportul Avram Iancu din Cluj

La fel ca toate aeroporturile din România și aeroportul „Avram Iancu” din Cluj este afectat de greva ROMATSA. Află ce întârzieri sau care este situația zborului tău. PLECĂRI | SOSIRI.

Aeroportul Iași – orarul tuturor zborurilor operate de pe Aeroportul Internațional Iași este AICI.

Află orarul zborurilor de pe restul aeroporturilor din România.

Mai jos ai lista tuturor aeroporturilor pe care sunt operate curse din România. Verifică din 30 mai dacă orarul zborului tău a fost afectat de greva ROMATSA.

Conducerea ROMATSA speră să anuleze greva

Conform legislației controlorii de trafic sunt obligați să asigure 33% din fluxul total de zboruri, însă chiar și așa întârzierile nu pot fi eliminate.

Într-un comunicat de presă emis în 28 mai, conducerea ROMATSA anunță că depune toate efoturile pentru anularea grevei propriu-zise.

Referitor la anunțul emis de către Sindicatul ATSR cu privire la declanșarea grevei propriu-zise, programată în data de 30 mai 2017, începând cu ora 9,00, managementul RA ROMATSA face următoarele precizări:

– dialogul cu partenerul social, început încă din luna martie 2017, continuă cu maxim de implicare și responsabilitate în vederea identificarii soluțiilor care să conducă la stingerea conflictului de muncă.

– în acest sens, managementul și-a manifestat întreaga disponibilitate, prin negocieri zilnice cu partenerul social, inclusiv sâmbata și duminica, consemnate în procese verbale.

– conducerea ROMATSA R.A. asigură opinia publică de faptul că se vor depune în continuare toate eforturile în vederea încheierii unui acord pentru anularea grevei propriu-zise. RA ROMATSA, se arata în comunicatul postat pe site-ul ROMATSA.

Ministrul Transporturilor monitorizează atent situația ROMATSA și speră ca sindicaliștii să nu perturbe vacanțele românilor

„Monitorizez foarte atent situația de la ROMATSA. Dar un lucru este cert: eu nu lucrez sub presiune sub nicio formă! Am avut întâlniri înainte de greva inițială, de acum două săptămâni, cu reprezentanții sindicatului de la ROMATSA. Și-au prezentat doleanțele care țin de partea ministerului și ce poate rezolva ministerul. Am stabilit un calendar foarte clar, pe care noi ni l-am asumat, ca și minister, dar, pe de altă parte, mi se pare că această presiune care o pun membrii sindicatului de la ROMATSA pe minivacanța românilor care urmează în perioada următoare este nejustificată. Cu atât mai mult cu cât cred că știți cu toții care sunt salariile controlorilor de trafic de la ROMATSA, vorbim de un salariu mediu de 21 de mii de lei”, a declarat ministrul Transporturilor, Alexandru Cuc.

Alexandru Cuc, Ministrul Transporturilor: „Sunt deschis dialogului”

„Eu sunt un om deschis dialogului și cu mare drag, la fel cum i-am primit de două ori înainte de prima grevă de avertisment, îi primesc și acum. Dar să vină cu revendicări clare. Dânșii vorbesc de planul de performanță. Bineînțeles, planul de performanță a fost elaborat tot de către cei din ROMATSA. Urmează ca noi, ministerul, să transmitem datele către Eurocontrol și către Comisia Europeană, lucru pe care l-am și făcut deja. Deci noi ne-am încadrat în calendarul pe care l-am stabilit cu cei de la ROMATSA. Mai departe, eu cred că nu trebuie să ne facem niște ambiții de pe urma cărora să aibă de suferit românii”, a mai afirmat ministrul Transporturilor.

Drepturile pasagerilor în cazul zborurilor ANULATE

Dacă zborul a fost anulat verifică care sunt condițiile companiei aeriene la care ai bilet pentru recuperarea sumei plătite sau reprogramarea zborului tău. Dacă situația din 30 mai duce face ca zborul tău să fie anulat, atunci poți apela la drepturile pasagerilor.

Drepturile pasagerilor în cazul zborurilor ÎNTÂRZIATE

Companiile aeriene au fost notificate de greva ROMATSA și în cele mai multe cazuri vor lua măsuri pentru a le oferi pasagerilor asistență pe durata întârzierii zborului sau afectarea orarului de zbor. Asistența poate consta în oferirea unor băuturi calde sau chiar hrană. Fiecare companie are propria politică în acest sens.

Ce solicitări au angajații ROMATSA

Anunțul Romatsa făcut pe Facebook referitor la greva din 30 mai

Cele mai mari nemulțumiri ale angajaților ROMATSA sunt legate de contractul colectiv de muncă care încă nu a fost încheiat cu aceștia. Sindicaliștii au transmis către Ministerul Transporturilor o listă cu 50 de revendicări printre care se află și deficitul de personal pe care compania îl are.

In ultimii ani s-au organizat concursuri de recrutare care au probe extrem de grele și la care mulți candidați au trecut –  testarile fiind făcute de EUROCONTROL – însă din motive necunoscute la interviul final – ținut de reprezentații companiei – candidații erau respinși.

Ce salariu are un angajat ROMATSA?

Se tot discută în presă despre salariile „uriașe” pe care controlorii de trafic le au. Conform unui studiu realizat de un ONG angajații ROMATSA sunt mai bine plătiți care cei care lucrează pe cel mai aglomerat aeroport din Europa – Heatrow. Comparativ angajații din Londra căștigă maxim 6300 de euro, față de cei din București care pot ajunge la 7000.

Conform sindicaliștilor nu salariile ar fi problema, deși pe lista celor 50 de revendicări se află și acest aspect.

Recomandari generale pentru a evita neplăcerile cauzate de greva ROMATSA și orarul zborurilor afectate

Dacă sunteți pasager nu uitați, în primul rând, că această situație este cauzata de ROMATSA și nu de personalul aeroportului în care vă aflați sau cel al companiei aeriene cu care călătoriți.

Este normal să apară tensiuni și durata de așteptare să vă afecteze, însă evitați să vă cerați  cu personalul din aeroport sau cel al companiei aeriene. Atât aeroportul cât și compania aeriană depune toate efoturile ca situația cauzată de grevă să vă afecteze cât mai puțin.

FOTO: Shutterstock.

Articol realizat cu sprijinul AIR24.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

1 Comment

1 Comment

  1. Victor Goliac

    2017-05-29T08:43:48+03:00 at 8:43

    A fost o greva similara in 1980-is in SUA. Atunci Presedintele Americii Ronald Reagan a angajat controlori noi. Salariile erau foarte mari iar controlorii de trafic nu au mai avut niciodata un serviciu ca acela ! In Romania controlorii de trafic prinesc Euro 5.000 pe luna. Este foarte mult comparind acest salariu cu oricare altul. Poate Romania sa faca acelasi lucru ca SUA ? Vom vedea!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top