Connect with us

Știri

Ziua internationala a stiintei pentru pace si dezvoltare

Astazi este Ziua internationala a stiintei pentru pace si dezvoltare (World Science Day for Peace and Development). Sarbatoarea international se afla sub egida Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) si a fost proclamata la 2 noiembrie 2001, in cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferintei generale a UNESCO prin Rezolutia 20/31C.

CITESTE SI: Incredibil! A aparut un ziar care se poate…planta!

Ziua internationala a stiintei pentru pace si dezvoltare a fost sarbatorita pentru prima data in lumea intreaga la 10 noiembrie 2002, sub auspiciile UNESCO, conform site-ului www.un.org.

In fiecare an, exista si o tema specifica acestei sarbatori. Pentru 2015, tema Zilei internationale a stiintei pentru pace si dezvoltare este ”Stiinta pentru un viitor durabil”. In plus, la 10 noiembrie 2015, UNESCO prezinta, la Paris, Raportul cu privire la stiinta.

Stiinta va fi esentiala pentru atingerea numeroaselor obiective ale Agendei 2030 pentru dezvoltare durabila si, astfel, pentru asigurarea unui viitor durabil. Raportul UNESCO privind stiinta este unul dintre instrumentele pe care tarile le pot utiliza pentru a monitoriza progresul pe calea realizarii obiectivelor Agendei 2030 pentru dezvoltare durabila.

Agenda 2030 a fost adoptata la 25 septembrie 2015 de catre Organizatia Natiunilor Unite si stabileste un cadru global pentru eradicarea saraciei si realizarea dezvoltarii durabile pana in anul 2030, pe baza Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM), adoptate in 2000.

O data la cinci ani, Raportul UNESCO in ceea ce priveste stiinta analizeaza tendintele emergente in domeniul stiintei, tehnologiei si politicii in materie de inovare si guvernanta. Mesajul-cheie al Raportului ce va fi lansat la 10 noiembrie 2015 poate fi rezumat in cuvintele: mai multa cercetare — o mai buna dezvoltare.

Sarbatorirea acestei zile este un important eveniment anual, care are loc in baza angajamentului facut la Budapesta, in 1999, in cadrul Conferintei Mondiale pentru Stiinta a UNESCO. Scopul Zilei internationale a stiintei pentru pace si dezvoltare este acela de a reinnoi angajamentul national, dar si pe cel international de promovare a stiintei in sprijinul pacii si al dezvoltarii si de a pune accentul pe utilizarea responsabila a stiintei in beneficiul societatii.

UNESCO colaboreaza cu persoane, agentii guvernamentale si organizatii pentru promovarea, in fiecare an, a acestei zile. Festivitatile dedicate acestui eveniment includ: conferinte, reuniuni, vizite la muzee, expozitii, difuzarea de postere, intruniri in institutii de invatamant, campusuri scolare sau locuri publice.

Irina Bokova, director general al UNESCO — Mesaj cu ocazia Raportului UNESCO privind stiinta, din 10 noiembrie 2015, si a Zilei internationale a stiintei pentru pace si dezvoltare

Sursa foto alchevskpravoslavniy.ru

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top