Connect with us
Care sunt costurile de întreținere ale centralelor termice și ce se strică cel mai des la ele

Utile

Care sunt costurile de întreținere ale centralelor termice și ce se strică cel mai des la ele

Centralele termice au devenit, în ultimii ani, un must have în casele românilor. Centrala termică îți asigură confort, dar și siguranță, mai ales în orașele unde nu mai există sisteme centralizate de încălzire. Sunt foarte utile, însă mulți dintre cei care le achiziționează, le iau ca atare și nu oferă minimum de atenție, pentru că își imaginează că centralele nu au nevoie. Ei bine, nu este deloc așa, iar asta nu o spunem noi, ci specialiștii. Aflați, în cele ce urmează, care sunt cele mai frecvente defecțiuni ale centralelor termice.

Centralele termice, întreținere și reparații

Centralele termice sunt utile, dar sensibile, și au nevoie de atenția noastră. La fel orice aparatură, și acestea necesită mentenanță, asta dacă nu vreți să ajungeți direct la capitolul reparații.

Cele mai des întâlnite probleme ale instalației de încălzire, care se pot rezolva fără ajutorul unui specialist autorizat, sunt lipsa apei din instalație și oprirea gazului de către senzorii de protecție.

În cazul lipsei apei din instalație se recomandă refacerea presiunii din centrală, de la robinetul de umplere. Prin verificarea indicației manometrului centralei, presiunea corectă a apei trebuie să fie între 1-2 bari, așa cum este specificat și în manualul de utilizare.

Oprirea gazului de către senzorii de protecție poate apărea și în urmă folosirii excesive a solvenților (substanțe chimice volatile) sau a scurgerilor de gaz (aragaz) în apropierea detectorului de gaz.

Pentru a soluționa această situație, este necesară rearmarea electrovanei din afară locuinței, conform instructajului primit de la firma de gaz care a instalat dispozitivul.

Defecțiuni frecvente

Centrala termică nu pornește. În situația în care centrala termică nu pornește, trebuie să verifici dacă ai gaz, apă și curent electric. În lipsa oricăruia dintre ele, centrala nu va funcționa. Dacă problema este curentul, centrala va porni automat, după ce alimentarea cu energie electrică a fost reluată. Dacă este vorba despre gaz, când distribuitorul reia alimentarea, e nevoie de o simplă resetare a sistemului, și totul va reveni la normal.

Nu încălzește. Dacă apă nu depășește temperatura de 40 de grade, butonul de reglaj este setat la o temperatură sub 60 de grade. Problema poate fi cauzată însă și de presiunea prea mare din coloana de apă rece. Însă poate fi și o problemă a termostatului, care își poate pierde din precizie. Acesta poate fi înlocuit ușor, fără o cheltuiala prea mare.

Face un zgomot ciudat. Bolboroseala sau loviturile care se aud din centrală termică pot indica faptul că aerisirea instalației nu s-a făcut corespunzător sau faptul că apa nu are presiunea potrivită. Însă pot indica și probleme la pompa de circulație.

Scurgerile de apă. Centrala termică este prevăzută cu o supapă. Aceasta va elimina surplusul de apă, dacă presiunea e prea mare în sistem.

Îngheață centrala. Instalația poate îngheța chiar și la o temperatură de 0 grade Celsius. Dacă centrala se află într-un loc răcoros, poți achiziționa un robinet termostatic, care va deschide instalația numai dacă apa depășește 6 grade Celsius.

Costuri

Costurile instalării unei centrale termice de apartament pornesc de la 3.200 de lei și pot ajunge până la aproximativ 7.800 lei, în cazul în care vorbim de o primă instalare. Amortizarea investiției se poate face chiar și în 2 ani, în funcție de oraș și de costurile gigacaloriei în sistem centralizat.

În cazul înlocuirii centralei termice, bugetul necesar este, în medie, de 3.750 lei, iar, în funcţie de costul gigacaloriei furnizată de CET-ul din judeţ, amortizarea investiţiei se poate face între 2 şi 4 ani.

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Utile

To Top