Connect with us
Cazier judiciar 2020 - acte necesare. Tot ce trebuie să știi despre obținerea cazierului

Utile

Cazier judiciar 2020 – acte necesare. Tot ce trebuie să știi despre obținerea cazierului

Cazier judiciar 2020, ce acte îți trebuie? Cât costă să obții cazierul judiciar în 2020? De unde se ridică cazierul judiciar? În cât timp se eliberează cazierul? Răspundem la aceste întrebări și clarificăm pașii pentru obținerea acestui document, în materialul următor.

În primul rând, ce este cazierul judiciar și când ai nevoie de el?

Cazier judiciar este un document eliberat de Poliția Română care atestă faptul că o persoană, fizică sau juridică, are sau nu are un istoric penal negativ. Acesta este solicitat, de obicei, la angajare, în funcție de compania care angajează un cetățean român sau de funcția pe care acesta o ocupă.

Cazier judiciar 2020 – de ce acte ai nevoie pentru eliberare

Certificatul de cazier judiciar pentru persoane fizice

Cazierul se eliberează la orice secție de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar. Este nevoie să te prezinți cu o cerere-tip, completată.

Cererea pentru cazier judiciar 2020 poate fi descărcată de aici sau poate fi ridicată de la secția de poliție.

Solicitantul trebuie să aibă la el: actul de identitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie şi certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E., carte de rezidenţă, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă, aflate în termen de valabilitate);

Persoanele cu cetățenie română domiciliate în străinătate pot solicita cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României sau prin împuterniciţi.

Se procedează astfel: în ţară, numai pe baza unei procuri autentificate de către un notar public sau în străinătate, pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori de către un notar, cu respectarea normelor legalizării actelor oficiale străine. Pentru țările care au aderat la Convenţia de la Haga din 5 noiembrie 1961 este suficient să aibă apostila.

Certificatul de cazier judiciar pentru persoane juridice

Reprezentantul legal al persoanei juridice are nevoie de următoarele documente: dovada calității de persoană juridică; dovada că deponentul este reprezentantul legal al persoanei juridice solicitante (Anexa 38 din HG nr. 345/2010); copie de pe actul de identitate al reprezentantului legal. De asemenea este nevoie de cerere-tip specială pentru persoane juridice.

Poliția Română mai punctează și următoarele situații

* Când certificatul de cazier judiciar este necesar pentru depunere la dosarul de graţiere individuală, acesta poate fi solicitat de persoana condamnată, copiii, apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia, soţul persoanei condamnate, ascendenţii, fraţii ori surorile celui condamnat sau ai soţului acestuia.

* Când certificatul de cazier judiciar este necesar pentru Registrul Operatorilor Intracomunitari în document se înscriu pe lângă sancţiunile penale din hotărârile judecătoreşti rămase definitive și şi date notate în mod provizoriu privind persoanele fizice sau juridice faţă de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, după cum este notat pe politiaromana.ro

Taxe cazier judiciar și în cât timp se eliberează cazierul

Pentru eliberarea cazierului judiciar nu se plătește nicio taxă. Până în anul 2011, era nevoie de timbru de la Poșta Română, deci se achita taxa de timbru. Din 2011, însă, nu se mai aplică timbru pe cazier. De asemenea, nici taxa de cazier, în valoare de 10 lei, nu se mai plătește din 2017. Așadar, pentru a elibera cazierul judiciar în 2020, nu se plătește nimic.

Cazierul se eliberează pe loc sau în maxim 3 zile de la data solicitării. Documentul este valabil 6 luni și doar pentru scopul motivat pe cererea de eliberare.

Lista secțiilor de poliție unde există ghișee de eliberare cazier judiciar, precum și programul acestora sunt publicate pe site-urile Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, respectiv, Poliţia Capitalei.

Când ai nevoie de cazier judiciar

Cazierul judiciar este necesar la angajare doar când legislația prevede că acest lucru este obligatoriu. Așadar, cei care doresc să se angajeze ca avocați, consilieri juridici, gestionari, paznici sau funcționari publici vor fi obligați să prezinte cazier judiciar la angajare.

Și medicii, medicii dentiși și farmaciștii sunt solicitați să prezinte Certificatul de cazier judiciar poate fi cerut de tinerii care au peste 14 ani fără a fi însoţiţi de părinţi, în cazul lor, în dosarul propriu întocmit la Colegiul de specialitate.

În ce condiții se șterge cazierul judiciar

Pentru persoane fizice:

faptele pe care le-au săvârşit nu mai sunt prevăzute de lege ca infracţiuni;

a intervenit reabilitarea judecătorească sau de drept;

a intervenit amnistia;

au fost condamnate la pedeapsa amenzii sau la o pedeapsă privativă de libertate de cel mult 3 ani şi au trecut 20 de ani de la data rămânerii definitive a condamnării;

au decedat;

s-a dispus renunţarea la urmărire penală sau clasarea faţă de ele ori s-a pronunţat o hotărâre definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal;

a trecut un an de la data executării măsurii educative;

au trecut 2 ani de la data când s-a pronunţat o hotărâre definitivă de amânare a aplicării pedepsei şi nu s-a dispus revocarea sau anularea amânării aplicării pedepsei conform art. 88 sau 89 din Codul penal;

au trecut 5 ani de la data aplicării uneia dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute de art. 91 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru persoane juridice:

faptele pe care le-au săvârşit nu mai sunt prevăzute de lege ca infracţiuni;

a intervenit reabilitarea;

a intervenit amnistia;

au fost condamnate la pedeapsa amenzii şi au trecut 20 de ani de la data rămânerii definitive a condamnării;

au fost dizolvate şi radiate şi au trecut 10 ani de la data rămânerii definitive a condamnării;

au trecut 5 ani de la executarea pedepselor complementare, cu excepţia celei prevăzute la lit. e).

Atenție! Conform normelor GDPR, în cadrul cazierului judiciar sunt date sensibile de ordin personal. De aceea, companiile care sunt obligate să solicite cazier judiciar trebuie să prezinte angajaților motivele și modul în care vor fi prelucrate datele cu caracter personal, respectând GDPR.

Cristiana Aștefănoaiei este senior editor la huff.ro, până acum a mai fost prezentator TV la o televiziune locală din Galați, Redactor Șef la Revista Teo, Social Media Manager la conturile Air24 GATE SRL, precum STIRI24

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Utile

To Top