Utile
Ce valabilitate are un cazier judiciar. Cât timp îl poți folosi, de fapt
Cazierul judiciar este unul dintre cele mai importante acte, care reflectă situația judiciară a unei persoane. În acest act pot fi trecute, condamnări sau măsuri penale, în funcție de situație. Un cazier judiciar este foarte util și se cere în multe situații, fie pentru școala de șoferi, fie pentru obținerea unui job sau înscrierea la anumite cursuri și programe. Află ce valabilitate are cazierul și alte detalii care poate te interesează.
Cât este valabil un cazier judiciar
Un cazier judiciar se eliberează de la orice unitate sau subunitate de poliție unde există și un ghișeu destinat eliberării acestui tip de document. Cazierul judiciar este solicitat pentru a te înscrie la școala de șoferi sau pentru a-l folosi la dosarul de angajare. Unele dintre meseriile care necesită un astfel de act sunt:
- Avocați sau consilieri juridici;
- Gestionari;
- Paznici;
- Gărzi de corp;
- Funcționari publici;
- Medici/dentiști/farmaciști;
- Jurnaliști.
Persoanele fizice, majorii sau minorii cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, care solicită cazierul judiciar au nevoie de cerere-tip pentru eliberare cazier și actul de identitate aflate în termen de valabilitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie şi certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E., carte de rezidenţă, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă).
În cazul minorilor sub 14 ani, cazierul judiciar poate fi obținut de către părinte/tutore sau de către un împuternicit al acestora. Actele necesare sunt:
- cerere-tip eliberare cazier judiciar;
- actul de identitate al părintelui/tutorelui, în copie și original;
- certificatul de naștere al minorului, în copie și original.
- în cazul unui împuternicit, este nevoie și de procura aferentă.
Cazierul judiciar este valabil o perioadă de 6 luni de la eliberarea acestuia și poate fi folosit doar pentru motivul specificat în cererea de eliberare. Începând cu 1 februarie 2017, obținerea cazierului judiciar nu mai necesită niciun fel de costuri din partea solicitantului. Până în anul 2011, era nevoie de timbru de la Poșta Română. Mai apoi, acesta a fost eliminat și era nevoie de o taxă în valoare de 10 lei.
Cazierul se eliberează fie pe loc, fie în cel mult 3 zile de la data solicitării, atunci când este solicitat în țară. Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. În acest caz, eliberarea actului se face în cel mult 30 de zile de la cerere.