Știri
FOTO: Cat de saraci si de multi erau cei mai saraci bucuresteni in perioada interbelica
De cele mai multe ori cand ne gandim la acei bucuresteni care au trait in perioada interbelica ne imaginam doar viata sofisticata a clasei burgheze. Din pacate, mare parte din bucuresteni traiau intr-o saracie lucie.
Perioada interbelica sau anii ’30 i-a gasit pe majoritatea dintre bucuresteni intr-o saracie greu de imaginat. Chiar daca burgezia se bucura de luxul ,,micului Paris”, oamenii de rand nu o duceau de loc bine.
Unul dintre marii fotografi ai vremii, Nicolae Ionescu, a realizat numeroase imagini ce surprind viata in mizerie a multora dintre bucuresteni. In mahalale si suburii a existat in perioada interbelica o populatie saraca, deseori extrem de saraca. Oameni din aceasta categorie sociala erau prezenti si in centru, mai ales in zona pietelor, balciurilor si ale pravaliilor de vechituri.
Nicolae Ionescu a surprins instantanee in perioada 1925-1935. Pozele sunt realizate in zona halelor si a Pietii Bibescu, pe cheiul Dambovitei, la Obor in Targul Mosilor, la magazinele de vechituri din cartierul evreiesc, in carciumi de mahala sau la groapa de gunoi din spatele cimitirului Bellu, numita in vremea aceea Valea Plangerii.
In perioada interbelica zona Parcul Tineretului era una dintre cele mai mari mahalale ale Bucurestiului. In anii ’30 aici era groapa de gunoi unde traiau atat tigani amarati, cat si cei mai saraci dintre saraci. Oamenii isi duceau zilele in cocioabe improvizate cautand pin gunoaie mancarea de zi cu zi.
Fotograful Nicolae Ionescu si-a notat pe spatele fiecarei poze povestea din spatele imaginii. Iata mai jos o galerie foto cu cei mai saraci dintre bucuresteni in perioada interbelica!
Poza a fost realizata in 1929 si surprinde una din nenumaratele familii de tarani gonite de saracie ce isi cauta norocul pe strazile din Bucuresti.
Poza a fost realizata in 1932 iar fotograful a notat pe spatele ei: „Dreg la ghete si papuci instalati pe cheiul Dambovitei”
Fotografia surprinde un cizmar ambulant de pe aleele Lipscaniului.
Poza infatiseaza un cobzar batran care canta in zona Piata Unirii.
Asa arata mahalaua Mosi-Obor in perioada interbelica
Fotograful a surprins cautatorii de gunoaie din ,,Valea Plangerii”, astazi Cimitirul Bellu.
Ce parere aveti despre traiul bucurestenilor din anii ’30?
Sursa foto: openwalls.com