Știri
Legea antifumat intra in vigoare pe 17 martie
Legea antifumat intra in vigoare din 17 martie. De joi, fumatul va fi interzis in toate spatiile publice inchise.
Legea 15/2016 (legea antifumat) privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 72 si va intra in vigoare in 45 de zile de la publicare, adica in 17 martie. Documentul a trecut de Senat (prima Camera sesizata) in iunie 2011 si de Camera Deputatilor (Camera decizionala) in decembrie 2015, potrivit avocatnet.ro.
CCR a constatat ca este constitutionala pe 27 ianuarie. iar presedintele Klaus Iohannis a promulgat-o in data de 29 ianuarie 2016.
Fumatul va fi interzis in spatiile publice inchise. Din acest moment, nu se va mai fuma in restaurante si cluburi, in scoli si spitale, nici macar in spatiile libere din apropierea locurilor de joaca pentru copii sau scoli.
„Prezenta lege stabileste unele masuri privind prevenirea si combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completa a fumatului in toate spatiile publice inchise, in spatiile inchise de la locul de munca si in locurile de joaca pentru copii, prin inscriptionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfasurarea de campanii de informare si educare a populatiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmeaza sa le achizitioneze, prin indicarea in produsele finale a continutului de gudron, nicotina si monoxid de carbon, prin unele masuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, avand ca scop protejarea sanatatii persoanelor fumatoare si nefumatoare de efectele daunatoare ale fumatului, prevenirea raspandirii fumatului in randul minorilor si asigurarea unui nivel adecvat al calitatii vietii populatiei din Romania”, prevede Legea nr. 15/2016.
Legea interzice fumatul in spatiile de la locul de munca si in orice loc de joaca pentru copii, fie ca este spatiu inchis sau in aer liber. Interdictia se aplica si in mijloacele de transport in comun, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.
Fac exceptie celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta. Totodata, fumatul este permis in camere special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale, cu respectarea urmatoarelor conditii: sa nu fie spatiu de trecere sau de acces in spatii publice inchise, sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativa, sa fie dotate cu scrumiere si extinctoare si amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor si sa fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Camera pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.
De rigorile legii care interzice fumatul in spatiile publice nu scapa nici fumatorii de tigara electronica. Nici ei nu vor putea pufai in spatii pentru copii, la locul de munca sau in mijloacele de transport in comun.
Noua lege antifumat prevede ca nerespectarea prevederilor ei de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere. La a doua abatere se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii.
Savarsirea unei noi contraventii la prevazuta de legea antifumat se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 lei si cu sanctiunea complementara de inchidere a unitatii.