Connect with us
Cutremur în Italia: Doi răniţi şi clădiri surpate în urma seismului din Italia

Știri

Cutremur în Italia: Doi răniţi şi clădiri surpate în urma seismului din Italia

Cutremurul cu magnitudinea de 5,4 înregistrat miercuri în centrul Italiei a provocat pene de curent, a condus la închiderea unei părţi a unei importante autostrăzi şi a scos locuitori cuprinşi de panică pe stradă, în ploaie, la doar două luni după un un seism soldat cu aproape 300 de morţi, relatează The Associated Press.

Două persoane au fost rănite în zona Visso, în apropiere de epicentru, însă nu s-au raportat alte victime imediat, a anunţat directorul Protecţiei Civile italiene Fabrizio Curcio.

Biserici vechi s-au surpat, iar alte clădiri au fost avariate, însă multe dintre ele se află în zone interzise după cutremurul de la 24 august în care au fost făcute una cu pământul părţi din trei localităţi.

„Nu avem curent, aşteptăm echipe de urgenţă”, a declarat Mauro Falcucci, primarul din Castelsantangelo sul Nera, în apropiere de epicentru.

„Nu putem să vedem nimic. Este dur. Foarte dur”, a declarat el pentru Sky TG24.

Unele clădiri s-au surpat, însă nu s-au raportat imediat răniţi în această comunitate, a subliniat primarul. El a adăugat că întunericul şi o ploaie împiedică o evaluare completă.

Centrul Naţional italian de Vulcanologie a anunţat că seismul a avut loc la ora locală 19.10 (20.10, ora României), iar epicentrul s-a situat în zona Macerata, lângă Perugia, în Apenini, o regiune cu risc seismic.

Potrivit Institutului american de geofizică USGS, epicentrul s-a situat la Visso, la aproximativ zece kilometri adâncime, scrie news.ro.

Experţi apreciază că seisme de relativ mică adâncime pot provoca pagube semnificative, din cauza undelor seismice aflate aproape de suprafaţă.

Însă seismologul Gianluca Valensise a subliniat că un cutremur la zece kilometri adâncime este un seism care se încadrează în limite „normale” în Apenini.

Cutremurul de la 24 august, care a devastat satul Amatrice şi alte localităţi vecine, a avut loc la aproximativ zece kilometri adâncime. Primarul satului, Sergio Pirozzi, a declarat că locuitorii au resimţit seismul. „Îi suntem recunoscători lui Dumnezeu că nu sunt morţi şi răniţi”, a adăugat el.

Seismul de miercuri a fost resimţit din Perugia, în Umbria, şi Roma şi până în Aquila (centru), o localitate devastată de un sângeros cutremur în 2009.

Primarul din Aquila a declarat că nu s-au raportat imediat pagube.

O porţiune a unei importante autostrăzi situate la nord de Roma – Salaria – a fost închisă temporar în apropiere de Arquata del Tronto ca măsură de precauţie, în eventualitatea unor alunecări de teren, a declarat Ornella De Luca, o purtătoare de cuvânt a Protecţiei Civile.

Primarul din Arquata del Tronco, Aleandro Petrucci, a declarat că seismul de miercuri a fost resimţit mai puternic decât cel din august, care a distrus părţi din localitate. Însă nu s-au raportat răniţi imediat, iar zona cel mai afectată de cutremurul din august este nelocuită.

„Nu suntem îngrijoraţi, pentru că nu este nimeni în zona roşie. Dacă e să cadă ceva, cad ziduri”, a declarat primarul.

La Roma, la aproximativ 230 de kilometri sud-vest de epicentru, palate vechi de secole au fost zgâlţâite, iar sediul Ministerului de Externe a fost evacuat.

Cutremurul de miercuri este de fapt o replică a seismului cu magnitudinea de 6,2 de acum două luni.

Fiindcă a avut loc atât de aproape de suprafaţă, el poate provoca noi replici şi pagube, „în contextul unei infrastructuri vulnerabile”, a declarat seismologul Paul Earle de la USGS.

Italienii „au o mulţime de clădiri vechi, care nu au fost construite în perioada modernă, conform unor reglementări cu privire la cutremure”, a subliniat seismologul.

Având în vedere magnitudinea, adâncimea şi locul cutremurului, USGS apreciază că aproximativ 12 milioane de persoane au resimţit seismul.

Replica a avut loc la aproximativ 20 de kilometri nord-vest de epicentrul sesimului din august, la limita de nord a secvenţei seismice, iar producerea ei după două luni este considerată normală, a spus Earle.

Cutremurul de magnitudinea 6,2 din august a fost de cinci ori mai mare ca cel de miercuri şi de 11 ori mai puternic, având în vedere energia eliberată, a adăugat el.

Seismologii au crezut iniţial că replica a avut magnitudinea de 5,4, însă USGS a revizuit-o la 5,5 în urma unor verificări cu privire la unda seismică, iar magnitudinea poate fi revizuită în continuare, a declarat Earle.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top