Connect with us
Presedintele Francois Hollande isi incepe astazi prima sa vizita in Romania. Liderul francez va vizita complexul de la Magurele si fabrica Airbus.

Știri

Hollande isi incepe azi vizita in Romania. Presedintele francez va merge la complexul Magurele si la fabrica Airbus

Presedintele Frantei, Francois Hollande, incepe marti prima sa vizita oficiala in Romania, cand va fi primit de presedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, urmand ca cei doi sefi de stat sa viziteze Centrul stiintific de la Magurele, iar apoi Hollande va merge alaturi de premierul Dacian Ciolos la inaugurarea fabricii Airbus de la Ghimbav.

Francois Hollande va fi primit, marti, la Palatul Cotroceni, la ora 9.00 de catre presedintele Iohannis. Cei doi sefi de stat vor avea convorbiri oficiale, iar in jurul orei 10.30 sunt asteptate declaratii comune de presa. Dupa vizita de la Palatul Cotroceni, presedintele Frantei va merge alaturi de Iohannis la Centrul de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” din Magurele, unde va vizita Camerei de Control Laser, informeaza news.ro.

La ora 13.00, Hollande se va intalni cu premierul Dacian Ciolos in cadrul unui pranz oficial. Presedintele francez si premierul roman vor merge apoi la inaugurarea fabricii Airbus de la Ghimbav.

Marti seara, Klaus Iohannis va oferi o cina oficiala pentru presedintele francez.

Obiectivul vizitei lui Hollande il constituie dezvoltarea si aprofundarea Parteneriatului Strategic romano-francez si continuarea dialogului bilateral. Potrivit Presedintiei, o atentie deosebita va fi acordata in cadrul vizitei dimensiunii economice, Franta fiind al patrulea partener comercial al Romaniei si al cincilea investitor in tara noastra. De asemenea, va fi inaugurata, de catre cei doi Presedinti, pregatirea concreta a Sezonului cultural incrucisat, proiectul comun prin care se va marca, in Franta si in Romania, Centenarul crearii Romaniei Moderne (1918 – 2018).

Un subiect foarte important al discutiilor va fi relansarea proiectului european, inclusiv in pregatirea reuniunii informale in format UE-27, care va avea loc la Bratislava, la 16 septembrie a.c. Presedintele Romaniei va sublinia importanta unei cooperari intarite intre Romania si Franta pe aceasta tema si va prezenta viziunea Romaniei privind consolidarea Uniunii Europene, pentru a fi mai eficienta, mai pragmatica, mai sigura, orientata spre rezultate concrete si mai aproape de cetatenii europeni, precum si domeniile concrete pe care ar trebui concentrata actiunea in acest scop in perioada urmatoare.

Alte subiecte care vor fi discutate in cadrul consultarilor vor privi, printre altele, securitatea interna a UE / functionarea spatiului Schengen, cooperarea in combaterea terorismului si in domeniul securitatii, inclusiv in cadrul NATO, in contextul deciziilor Summitului de la Varsovia, evolutiile din Vecinatatea Estica si Sudica.

Pe agenda de marti se afla si prezenta la Forumul Economic „Parteneriatele franco-romane de viitor”. ”Este un forum important in care trebuie sa analizam putin relatia dintre Franta si Romania din acest punct de vedere si poate ca ar fi bine sa precizez aici ca Franta este al patrulea partener comercial al Romanie si al cincilea investitor. Obiectivul comun al acestei vizite de stat este necesitatea de a intari parteneriatul strategic intre Romania si Franta si, evident, aprofundarea dialogului bilateral”, a explicat purtatorul de cuvant al Presedintelui, Madalin Dobrovolschi.

Vizita de stat a presedintelul Frantei vine in contextul mai multor vizite, intalniri la nivel inalt, care au avut loc in ultimii doi ani: vizita presedintelui Klaus Iohannis la Paris, in februarie 2015, urmata de revizuirea si semnarea foii de parcurs a Parteneriatului strategic romano-francez de catre premierii celor doua state chiar in iunie anul acesta.

Este prima vizita in Romania a presedintelui Francois Hollande.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top