Știri
Restituirea TAXEI AUTO: Detaliul IMPORTANT pe care trebuie să-l cunoşti
Documentul doveditor al plății uneia dintre fostele taxe auto nu va mai fi necesar neapărat pentru a cere restituirea acestora, conform unui proiect de ordonanță de urgență aflat azi pe ordinea de zi a Guvernului. Pentru a se aplica, propunerea de act normativ are nevoie doar de aprobarea Executivului.
„Prin excepție (…), în situația în care contribuabilul nu anexează documentul doveditor al plății, organul fiscal central efectuează verificarea existenței acestuia în baza de date deținută”, este explicat în proiectul ce ar urma să modifice Ordonanța Guvernului nr. 52/2017. Cel puțin teoretic, măsura este gândită pentru a evita blocarea restituirilor atunci când proprietarii de mașini pierd documentul ce atestă plata fostelor taxe auto.
În momentul de față, OG nr. 52/2017 prevede doar că documentul doveditor al plății este unul dintre actele necesare pentru a solicita restituirea fostelor taxe auto. În afară de acesta, mai trebuie depuse cererea de restituire și copiile cărții de identitate a vehiculului și certificatului de înmatriculare.
Totodată, proiectul aflat la Guvern detaliază și o altă situație întâlnită în practică: aceea în care un proprietar a apucat să achite taxa de mediu, însă n-a apucat să înmatriculeze efectiv mașina.
Proiectul de ordonanță de urgență NU se aplică momentan
„Prin excepție (…), în situația în care autovehiculul pentru care s-a achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule/taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrul de mediu pentru autovehicule nu a fost înmatriculat de către plătitor, contribuabilul nu trebuie să anexeze copiile cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare. În acest caz, cererea de restituire este însoțită de documentul de plată, în original, care confirmă plata taxei neutilizate, document care are înscrisă mențiunea «taxă neutilizată» și care este semnat și ștampilat de către persoana desemnată din cadrul Serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculări vehicule”, mai prevede documentul amintit.
În fine, vor apărea unele termene de restituire pentru hotărârile judecătorești definitive de restituire a fostelor taxe auto. Însă doar în cazul celor pentru care până în august 2017 nu era emisă o decizie de restituire de la Fisc, precum și în cazul celor ce vor deveni executorii după data de 31 august 2018. Mai precis, taxele vor fi returnate astfel:
-taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule – în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018;
-timbrul de mediu – în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018.
Guvernul a stabilit în vară, prin ordonanță de urgență, că proprietarii pot cere din nou banii înapoi pentru fostele taxe auto. De această dată însă, spre deosebire de vechile proceduri, este inclus la returnare și timbrul de mediu. Cererile de restituire pot fi depuse de proprietarii mașinilor până la data de 31 august 2018.
Citeşte şi Ce salariu are Liviu Dragnea! Sumele fabuloase pe care le încasează deputații
alexandru
2017-10-06T09:34:52+03:00 at 9:34
O intrebare de o mie de puncte: Daca am achitat taxa, am inmatriculat autovehicolul iar apoi l-am vandut, de unde sa iau copii dupa C.I. si Certificat de Inmatriculare??? Cum pot sa-mi recuperez banii, avand doar dovada achitarii taxei???