Știri
Spitalul din Belgia a cerut banii în avans pentru tratamentul tânărului ars în explozia din Piatra Neamţ
Tânărul ars în urma unei deflagraţii produse miercuri într-un apartament din Piatra Neamţ a fost transferat la o clinică din străinătate cu ajutorul unei aeronave aparţinând MApN.
Bărbatul în vârstă de 28 de ani a fost adus miercuri seara la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi din cauza unor arsuri suferite pe 75 la sută din suprafaţa corporală. Medicii spun că a suferit şi arsuri ale căilor aeriene, starea lui fiind foarte gravă. În cursul nopţii de miercuri spre joi el a fost operat, iar ulterior internat la terapie intensivă.
Citește și: Explozie la un bloc din Piatra Neamț. Mai multe persoane, rănite
„Am predat pacientul. E într-un avion care decolează spre Spitalul Charleroi, din Belgia”, a precizat Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU SMURD Iaşi şi purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon.
Transferul în Belgia se face cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală.
Potrivit unui comunicat al MApN, pacientul aflat în comă indusă, cu arsuri de gradul III pe 75% din suprafaţa corpului, este asistat pe timpul zborului de o echipă medicală SMURD din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca şi de o echipă medicală militară şi va fi transportat la Spitalul Grand Hopital de Charleroi, din Belgia.
„Misiunea se efectuează la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, ca urmare a acordului primit din partea instituţiei medicale belgiene la apelul lansat de către Ministerul Sănătăţii pentru transferul rănitului.
Aeronava este operată de către un echipaj format din locotenent-comandorul Romeo Gârz – comandant aeronavă, locotenent-comandorul Gabriel Udrescu – pilot şi maistrul militar George Băltescu. Echipa medicală a M.Ap.N. este alcătuită din locotenent-colonelul doctor Dragoş Tudose, plutonierul Elena Călin şi plutonierul Georgel Grigore”, se arată în comunicatul remis de MApN.
Spitalul din Belgia a cerut plata în avans pentru tratamentul tânărului
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi, la Braşov, că a trecut prin momente de „nervozitate, de emoţie” şi a recunoscut că chiar a şi plâns până a fost rezolvată procedura de transfer la un spital din Belgia a tânărului din Piatra Neamţ, cu arsuri pe 70% din suprafaţa corpului în urma exploziei la un bloc care a avut loc miercuri.
„Acest pacient este în drum spre Belgia, spre spitalul cu care de miercuri seara am luat legătura, continuând discuţiile cu ei în timpul nopţii şi sperăm că va fi bine. Este o şansă pe care eu cred că trebuie să o aibă fiecare pacient în această situaţie. În România, în acest moment, aşa cum am declarat, există 11 paturi funcţionale de mari arşi.
Fizic, ar putea exista mai multe paturi, care în acest moment sunt ocupate şi nu putem da la o parte pe cineva. De ce am ales această soluţie? Pentru că gradul de arsură este foarte mare şi atunci a trebuit să-l transferăm în străinătate. Este vorba de arsuri pe suprafaţe mai mari de 50%, şi, este părerea mea că nu se pot trata la noi în condiţii de maximă siguranţă, şi în condiţiile în care era pacientul.
Avea arsuri pe 70% din suprafaţa corpului, era într-o situaţie foarte, foarte gravă. Miercuri, la ora 14,30, în urma analizelor spuneau că nu poate fi transferat. A fost dus la Iaşi, a fost operat, a fost o perioadă de aşteptare pentru că, momentul transferului îl deţin medicii, iar ca să poată fi transferat trebuie stabilizat”, a afirmat ministrul Sorina Pintea.
Ea a menţionat că joi dimineaţa au fost trimise din nou analizele în Belgia şi s-a primit răspuns că trebuie făcută plata în avans, fiind apoi o luptă contra-cronometru pentru a rezolva documentaţia transferului. Pintea a adăugat că există o procedură internaţională de transfer, nu există o procedură a fiecărei ţări.
„Sunt anumite ţări care cer plata în avans şi asta a fost, să spun, un obstacol pentru că noi nu avem o legislaţie a noastră, avem o legislaţie europeană. Ei, plata în avans trebuia să meargă concomitent cu starea de sănătate a pacientului, adică, în momentul în care medicii spuneau ‘da’, trebuia să avem plata făcută.
Au fost momente de nervozitate, de emoţie, poate şi din partea mea pentru că după o noapte nedormită lucrurile nu stau aşa cum ne dorim, dar acum acest pacient este acolo’‘, a explicat Pintea.
Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că la un moment dat a fost întrebată de ce ministrul trebuie să facă toate aceste lucruri pentru rezolvarea unui astfel de transfer internaţional al unui pacient, iar ea a răspuns ”pentru că ministrul are autoritatea de a lua legătura cu nişte autorităţi, de a rezolva nişte probleme. Ca un fel de garanţie”.