Stil
CRACIUNUL PE RIT VECHI 2016: Traditii, obiceiuri si superstitii
Crestinii de rit vechi sarbatoresc Craciunul pe data de 7 ianuarie. Aceasta decalare intre calendarul actual si cel vechi a survenit pe 1 octombrie 1924, zi in care Biserica Ortodoxa Romana a trecut la noul calendar. Cel vechi, calendarul Iulian, este decalat cu 13 zile fata de cel gregorian. Uite ce traditii se respecta de Craciunul pe rit vechi.
Ce traditii se respecta de Craciunul pe rit vechi
Conform traditiei, in ziua de Ajun se colinda, asa ca flacaii imbraca straie traditionale si isi agata colaci si stergare inflorate in bracu, apoi merg din casa in casa pentru a-i colinda pe cei dragi. In acest mod, tinerii duc cu bucurie vestea buna a Nasterii Domnului in intregul sat.
Crestinii care sarbatoresc Craciunul pe rit vechi trebuie saa pregateasca de Ajun o masa mare, care sa cuprinda 12 feluri de mancare, reprezentand numarul apostolilor. Printre felurile de mancare pregatite se numara: graul fiert, sarmale de post cu hribi si chiar compot de prune afumate.
CITESTE SI:Ajunul Bobotezei, post negru in calendar! Iata ce TREBUIE sa faci in acesta zi
Ce traditii se respecta de Craciunul pe rit vechi
Rusii lipoveni pun pe masa de Craciun bucate traditionale specificie, printre care:
–haladet: o piftie facuta dupa o reteta speciala
–lapsa: taietei fierti in supa de pui
–vareniki: coltunasi cu branza
Pe langa rusi, si basarabenii sarbatoresc Craciunul pe 7 ianuarie.
O traditie veche a acestui popor afirma ca oamenii trebuie sa intampine Craciunul cu paine, tocmai de aceea, in ziua de Ajun gospodinele coc aluat din care fac colaci mici. In plus, gatesc si faimosul „ajunel”. Aceste doua preparate le leaga cu o ata, alaturi de cateva flori de busuioc, apoi la agata de icoana si le pastreaza pana cand se sarbatoreste Sfantul Gheorghe. Dupa aceea, le scot si le dau animalelor sa manance, pentru a pazi casa de spiritele rele si ghinion.
Ce traditii se respecta de Craciunul pe rit vechi
In noaptea de 24 spre 25 decembrie, la miezul noptii, sarbii obisnuiesc sa „aprinda banjak-ul”, adica sa dea foc unei crengi de stejar. Conform traditiei, acest lucru le va aduce fericire si noroc intreg anul.
La masa de Craciun, obiceiul traditional este sa puna sub fata de masa bani si fan, pentru a atrage bunastarea casei in anul ce va veni. Acestea sunt scoase de sub fata de masa abia de Boboteaza, care se serbeaza pe 19 ianuarie.
foto:nynjoca.org