Connect with us
Calendar ortodox 7 mai 2021. Obiceiurile care se respectă cu sfințenie, astăzi. Ce nu se face sub nicio formă

Spiritualitate

Calendar ortodox 7 mai 2021. Obiceiurile care se respectă cu sfințenie, astăzi. Ce nu se face sub nicio formă

Pe 7 mai 2021 este Vinerea Luminată de după Învierea Domnului și totodată Biserica Ortodoxă cinstește Izvorul Tămăduirii și Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim. Este o zi de mare sărbătoare, zi marcată cu o cruce roșie în Calendarul Ortodox.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii

Izvorul Tămăduirii este sărbătoarea care ne amintește de una dintre minunile Maicii Domnului și, după cum îi spune și numele, are legătură cu un izvor. Se spune că, înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit un orb într-o pădure. Acesta i-a cerut apă, iar la îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat să bea apă dintr-un izvor. Imediat omul s-a vindecat și a început să vadă. Drept mulțumire către Maica Domnului, după ce a devenit împărat, Leon a construit o biserică lângă izvor. De-a lungul timpului, acolo s-au săvârșit mai multe minuni.

Obiceiuri de Izvorul Tămăduirii și Vinerea Albă

În ziua în care se sărbătorește Izvorul Tămăduirii, oamenii nu fac treabă, nici în casă, nici în gospodărie sau la câmp. În toate bisericile și mănăstirile ortodoxe, după Sfânta Liturghie, se face slujba de sfințirea a apei, Aghiasma Mică. Ziua de vineri, 7 mai 2021, este zi cu harți, adică Biserica face dezlegare la mâncărurile de dulce.

Oamenii se întorc de la biserică cu Aghiasmă Mică, stropesc toate camerele din casă, la fel și gospodăria, grădinile și livezile, pentru un an rodnic.

Citește și: Mare sărbătoare pe 7 mai

În Vinerea Albă femeile nu au voie să spele, să calce sau să croiască haine. Din popor se spune că treaba făcută în zi Sfânta, nu va fi cu folos și nu va putea fi dusă la bun sfârșit.

Dublă sărbătoare pe 7 mai 2021

Pe 7 mai 2021, creștinii ortodocși sărbătoresc și Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim. Crucea luminoasă s-a întins de la Golgota și până la Muntele Măslinilor, pe o distanță de aproximativ 9 km, strălucind mai tare decât soarele. Sfânta Cruce a rămas pe cer timp de 7 zile.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top