Economic
Vești bune pentru deținătorii de centrale termice. Ce se întâmplă cu prețul gazelor
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat un ordin privind obligaţia ofertării gazelor naturale pe pieţele centralizate din România. Astfel, de la 1 iulie, piața gazelor naturale s-a liberalizat și românii au avut posibilitatea de a negocia prețurile cu furnizorii de gaze naturale cu care lucrează. Toți cei care au centrale termice vor avea parte de prețuri mai mici la gaze, mai ales după ce a crescut producția internă.
Producția internă de gaze a crescut, prețurile scad
Toți cei care au centrale termice vor avea parte de avantaje mari începând de anul acesta. Gazele pe piaţa din România s-au ieftinit, ca urmare a creşterii producţiei interne cu 10%. Astfel, după ce echipa s-a întărit, s-a decis deschiderea mai multor sonde. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, care a declarat că preţul din iarna 2020 va fi mai mic decât 2019.
De altfel, ministrul a explicat că, după liberalizarea de la 1 iulie, preţul gazelor din România s-a legat de preţul bursei regionale de la Viena, Baumgarten. Astfel, prețul gazelor românești este mai mic decât cel din Viena. În plus, România a reluat, sâmbătă, exporturile de gaze pe ruta Arad-Csanadpalota, după o pauză de doi ani. La momentul respectiv, Virgil Popescu preciza că prețul gazelor va scădea cu siguranță după liberalizare, însă este nevoie de o bună informare a oamenilor legată de acest proces.
„Începând cu data de 1 iulie, preţul la gaze va fi format liber şi cred că pentru prima dată nu mai putem vorbi de creşterea preţului la gaze, ci cu cât va scădea preţul la gaze. Eu sunt foarte optimist şi o să vedeţi că avem dreptate. Preţul la gaze, în urma liberalizării, va fi mai mic decât preţul pe care populaţia îl plăteşte în momentul acesta, un preţ reglementat. Cert este că este nevoie de o informare amplă a populaţiei, a consumatorilor casnici. Sunt oferte mai bune pe piaţă decât ofertele celor doi mari furnizori, care deţin peste 90% din piaţă.”, a declarat Virgil Popescu.
Până la data de 30 iunie, deținătorii de centrale termice ar fi trebuit să îşi aleagă deja un alt furnizor cu care să încheie un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial sau să rămână la serviciile de până acum. În caz contrar, acest lucru nu generează costuri suplimentare, ci serviciile se vor realiza în condiţiile contractuale ale furnizorului actual. De altfel, până cel mai târziu pe 30 iunie 2021, consumatorul de gaze naturale are obligația de a încheia un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial.