Connect with us
Racordarea la gaze, gratuită pentru anumiți români

Economic

Racordarea la gaze, gratuită pentru anumiți români

În ultima perioadă, au apărut mai multe schimbări în ceea ce privește gazele naturale. Toți beneficiarii au fost nevoiți să aleagă un furnizor și să semneze contract cu acesta, în funcție de preferințele sale. De curând, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a anunțat că racordarea la gaze va fi gratuită, indiferent de distanța până la rețea, însă doar pentru anumiți români.

Racordarea la gaze, gratuită pentru casnici

Racordarea clienților casnici la rețelele de distribuție a gazelor naturale va fi gratuită. Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat un ordin în acest sens, prin care se stabilesc cheltuielile pe care trebuie să le suporte distribuitorul, printre care și racordarea clientului casnic pentru solicitanţii din categoria viitori clienţi casnici şi noncasnici, adică şi persoane fizice, dar şi firme.

Un client care vrea să se racordeze la gaze trebuie să plătească extinderea reţelei de distribuţie, branşamentul şi instalaţia de utilizare interioară. Pentru categoria vizată de ANRE, aceste costuri vor fi suportate de distribuitorul de gaze naturale.

Cei care vor să se racordeze la sistemul de distribuție trebuie să depună la operatorul sistemului de distribuţie o cerere de racordare, precum și mai multe documente, precum documente care atestă dreptul de proprietate sau de folosinţă asupra locului unde se realizează racordarea, documente de identificare: actul de identitate pentru persoanele fizice, respectiv certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, pentru persoanele juridice şi, după caz, mandatul, precum și alte acte pe care cel care solicită serviciul le consideră necesare.

După ce va fi depusă cererea, aceasta va fi evaluată și urmează realizarea proiectului, a racordului, proiectarea şi execuţia lucrărilor, dar şi recepţia şi punerea în funcţiune. Decizia ca racordarea să fie gratuită este criticată de anumite persoane, care cred că banii pierduți de furnizor vor fi recuperați din tariful gazelor naturale, care ar crește semnificativ în urma acestei situații. De aceeași părere este și Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, care și-a exprimat părerea negativă cu privire la acest proiect.

„Siguri că aceste costuri vor fi recuperate din tarif. Este o prostie populistă, pe care speram să nu o mai văd în România. Cineva trebuie să plătească. Plătesc companiile? Păi companiile închid și pleacă. Plătește statul? De unde să plătească statul? Probabil vom plăti noi, ceilalți consumatori. Adică este cineva în vârful dealului care vrea să se conecteze, costă 5 milioane de euro. Trebuie să-l conectăm și apoi vom plăti cu toții. Ce vom plăti? La gaz natural, gaz natural care este un combustibil poluant. Cred că suntem într-o altă epocă, suntem cu 2 secole în urmă de cum funcționează această lume.”, a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top