Stil
De ce unii oameni sunt sanatosi chiar daca fumeaza
Cunoastem cu totii persoane care chiar daca nu au fumat o zi in viata lor, au murit de cancer pulmonar. In chimb exista persoane care sunt perfect sanatoase chiar daca fumeaza.
Cum este posibil ca o persoana care fumeaza sa nu aiba nicio afectiune pulmonara? Cercetatorii din Marea Britanie au elucidat misterul din spatele faptului ca anumite persoane par sa aiba plamanii perfect sanatosi chiar si la varsta a treia, in ciuda faptului ca au fumat aproape toata viata.
Studiul s-a realizat pe un numar de 50.000 de persoane. In urma lui s-a demonstrat faptul ca anumite mutatii favorabile se produc la nivelul ADN-ului anumitor fumatori, pentru a stimula functionarea plamanilor. In acest mod se mascheaza impactul negativ al fumatului.
Echipa de cercetatori de la Medical Research Council sustine ca aceasta descoperire poate duce la dezvoltarea unor noi medicamente capabile sa amelioreze efectele daunatoare ale fumatului. Cu toate acestea, oamenii de stiinta sustin ca refuzul vehement de a fuma este mereu cea mai buna optiune.
Majoritatea fumatorilor, insa nu toti, dezvolta de-a lungul vietii boli pulmonare. Boli care sunt dezvoltate si de anumite persoane care nu au fumat niciodata in viata lor.
CITESTE SI: ADEVARUL DESPRE TIGARI PE CARE INDUSTRIA TUTUNULI IL TINE ASCUNS
Cercetatorii au analizat in special cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronica, denumita COPD. COPD este o afectiune care duce la tulburari respiratorii, tuse si infectii pulmonare repetate.In prezent, boala afecteaza 3 milioane de persoane din Marea Britanie si include afectiuni precum bronsita.
Echipa de cercetatori a descoperit ca anumite fragmente din ADN-ul uman reduc riscul de COPD. Astfel, fumatorii cu ,,gene bune” au un risc mai mic de COPD.
Profesorul Martin Tobin, cercetator la Universitatea Leicester, si totodata participant la acest studiu, este de parere ca genele par sa influenteze felul in care plamanii umani cresc si felul in care aceste organe raspund in cazul unor vatamari.
Asadar, nu este doar vina unei persoane ca fumeaza, ci in mare parte ADN-ul uman este cel care ne predispune la anumite afectiuni asa cum sunt cele pulmonare.
Chiar daca ADN-ul te poate ajuta sa previi riscul aparitiei de cancer pulmonar, nu trebuie sa facem exces de tutun, pentru ca la un moment dat ne putem imbolnavi din cauza suprasolicitarii cu toxine.
Sursa foto: Shutterstock