Știri
REGULI NOI pentru SOFERI. Masuri dure pentru cei care nu respecta legea
Vin vremuri grele pentru soferii din Romania. Autoritatile vor sa schimbe regulile privind inmatricularea vehiculelor, iar conducatorii auto care nu se supun, vor fi sanctionati foarte dur. Astfel, guvernantii doresc sa uneasca bazele de date ale Politiei cu acelea ale autoritatilor fiscale. Masura face parte dintr-un proiect de ordonanta de urgenta, conform Mediafax. In noile conditii, daca un roman care isi cumpara masina nu plateste taxele de inmatriculare in maximum 60 de zile, inmatricularea este suspendata.
Executivul se pregateste sa modifice Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, capitolul inmatricularea vehiculelor prin OUG. „Autoritatea competenta transmite autoritatilor fiscale competente situatia vehiculelor inscrise/transcrise in evidentele proprii, in primele 5 zile ale lunii pentru luna precedenta. in termen de 60 de zile de la data inscrierii/ transcrierii transmiterii dreptului de proprietate a unui vehicul, titularul certificatului de inmatriculare este obligat sa-si indeplineasca obligatiile de natura fiscala/financiara prevazute de lege cu privire la detinerea si inmatricularea vehiculelor”, se arata in proiectul de lege.
„inmatricularea vehiculelor se suspenda de drept, in cazul proprietarilor care nu si-au indeplinit in termen obligatiile (in termen de 60 de zile – n.r.), incepând cu prima zi dupa implinirea acestui termen.
Citeste si: Soferii vor avea prima aplicatie pentru verificarea conditiilor de drum
Autoritatile fiscale competente comunica autoritatii competente indeplinirea obligatiilor restante, in termen de 48 de ore de la indeplinirea acestora. La primirea comunicarii, autoritatea competenta revoca masura suspendarii inmatricularii”, se mai precizeaza in textul proiectului avut in vedere de Executiv.
Soferii trebuie sa stie ca daca sunt prinsi circuland cu un autovehicul care are inmatricularea suspendata, risca amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni, adica de la 9 la 20 puncte-amenda. In continuare, Guvernul va demara modificarea cadrului normativ pentru a elimina obligativitatea contravenientului de a transmite dovada platii organului din care face parte agentul constatator. Astfel, verificarea efectuarii platii va fi realizata la nivelul organului de executare.