Știri
Certificatul de cazier judiciar poate fi cerut de tinerii care au peste 14 ani fără a fi însoţiţi de părinţi
Certificatul de cazier judiciar poate fi cerut personal de tinerii care au peste 14 ani, fără a fi necesară prezenţa unui părinte la ghişeu pentru depunerea cererii şi dobândirea acestuia, potrivit Poliţiei Române.
În primele nouă luni ale acestui an, Poliţia Română a eliberat aproape 41.000 de certificate de cazier judiciar pentru tineri care au între 14 şi 18 ani.
“Pentru a obţine un certificat de cazier judiciar, orice persoană fizică cu capacitate de exerciţiu restrânsă (minor 14-18 ani) sau deplină (peste 18 ani), poate depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă şi motivată, la orice subunitate de poliţie în care există ghişeu de cazier judiciar”, a precizat Poliţia Română.
Cererea-tip trebuie însoţită de actul de identitate, aflat în termenul de valabilitate, precum şi chitanţa prin care se face dovada achitării taxei de prestare serviciu, în cuantum de 10 lei.
Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.
De asemenea, la cererea motivată a persoanelor aflate în străinătate, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României pot elibera, după efectuarea verificărilor necesare în bazele de date, adeverinţe în care consemnează rezultatele verificărilor. Aceste adeverinţe au valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar şi se utilizează exclusiv în străinătate.
“Poliţia Română operaţionalizează prevederile OUG nr. 41 din 2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Noul act normativ aduce modificări majore cu scopul debirocratizării şi simplificării administrative în activitatea desfăşurată de structurile de cazier judiciar”, mai arată sursa citată.
În acest sens, începând din 11 iulie, pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar nu se mai solicită timbrul fiscal în valoare de doi lei. De la aceeaşi dată, în vederea emiterii certificatelor de cazier judiciar, nu se mai reţin documente în original ori copii legalizate în ghişee, ci doar xerocopii cu menţionarea sintagmei “conform cu originalul” de către lucrătorii din ghişeu.
De asemenea, structurile de cazier judiciar acceptă copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail, asigurând condiţiile prevăzute de reglementările legale privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal.
Formularele tip şi informaţiile referitoare la obţinerea certificatului de cazier judiciar au fost actualziate, fiind publicate pe pagina http://www.politiaromana.ro/ro/utile/documente-eliberari-acte/cerere-certificat-cazier-judiciar/obtinerea-certificatului-de-cazier-judiciar-persoane-fizice-&page=1.
Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc, sau în cel mult trei zile de la data solicitării, în cazurile în care cererea-tip este depusă în România.
Pentru situaţiile în care cererea este depusă prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar în cazul adeverinţelor în termen de 10 zile de la data solicitării.
Documentele sunt valabile şase luni de la data eliberării şi numai în scopul pentru care au fost eliberate, a precizat Poliţia Română.