Connect with us
Foștii ofițeri ISDU Antonina Radu și Georgică Petrică Matei, au fost trimiși în judecată în dosarul Colectiv, fiind acuzați de abuz în serviciu.

Știri

Antonina Radu și Georgică Petrică Matei, trimiși în judecată în dosarul Colectiv

Foștii angajați ISU Antonina Radu și Georgică Petrică Matei au fost trimiși în judecată de procurorii militari din cadrul DNA, în dosarul Colectiv.

Cei doi sunt cei care au făcut verificări în club fără a lua măsuri. Cei doi foști ofițeri-inspectori de prevenire cu gradul de căpitan sunt acuzați de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,uzurpare a funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul.

Citește și: DOCUMENTAR | Ce s-a întâmplat la Colectiv, pe 30 octombrie 2015

Redăm comunicatul DNA legat de Antonina Radu și Georgică Petrică Matei

În perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015, inculpații Radu Antonina și Matei George Petrică, în calitate de ofițeri inspectori în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că Clubul Colectiv din București (care până la data de 06.10.2014 a funcționat ca persoana juridică S.C. Music Hall S.R.L., București, iar după această dată ca persoana juridică S.C. Colectiv Club S.R.L. București) desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu.

Concret, cei doi inculpați au permis funcționarea în continuare a societății în condițiile constatate și nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere. Astfel, a fost cauzată vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieții, sănătății, integrității corporale a acestora și a angajaților care s-au aflat în incinta Clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 – 30.10.2015, dar și ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

Conduita celor doi inculpați a condus la:

– crearea unui prejudiciu de 12.156,42 lei Inspectoratului General pentru Situații de Urgență – I.S.U. București Ilfov (reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenției în urma incendiului de la data de 30.10.2015, costuri constând în utilizarea autospecialelor de intervenție, precum și cheltuielile cu personalul implicat în intervenție),

– obținerea unui folos necuvenit în sumă de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. București (reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcționării până la data tragediei).

De menționat este faptul că, deși au făcut mai multe deplasări la Clubul Colectiv Club, inculpații Radu Antonina și Matei George Petrică nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate comercială să fie luată în evidență de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență București pentru că funcționa fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Mai mult, în aceeași calitate și cu bună știință, cei doi inculpați, fiind în timpul serviciului și contrar atribuțiilor de serviciu, au întocmit în numele S.C. Colectiv Club S.R.L. și pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protecția împotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor în caz de incendiu, dispoziție privind organizarea apărării împotriva incendiilor, dispoziții de apărare împotriva incendiilor, fișe individuale de instructaj în domeniul situațiilor de urgență și au instruit angajații societății în cauză pe linia securității la incendiu.

Până în acest moment, în cauză s-au constituit părți civile un număr de 248 persoane care au formulat pretenții civile ce se ridică la sumele de 212.474.000 euro și 51.240.315,8 lei.

În cauză, s-a procedat la introducerea în calitate de parte responsabilă civilmente a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

Procurorii militari au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor într-un dosar distinct care are ca obiect, printre altele, modalitatea în care au fost încheiate mai multe contracte de sponsorizare la nivelul I.G.S.U., în legătură cu care există suspiciunea rezonabilă că au fost încălcate actele normative în vigoare cu privire la acest gen de activitate.

În cauză, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra a două imobile ce aparțin inculpaților Radu Antonia și Matei George Petrică.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top