Connect with us
Alegeri parlamentare 2016. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat miercuri că aproape două milioane de buletine de vot au fost trimise în Diaspora

Alegeri parlamentare

Alegeri parlamentare 2016. Aproape două milioane de buletine de vot trimise în Diaspora

Alegeri parlamentare 2016. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat miercuri că aproape două milioane de buletine de vot pentru alegerile parlamentare de duminică, au fost trimise în diaspora. În străinătate au fost pregătite 417 secții de votare, ”cel mai mare număr organizat vreodată”. La aceste secții vor putea vota doar românii cu domiciliul sau reşedinţa din străinătate, nu şi turiştii.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE, Ionuț Vâlcu, cele 417 secții din diaspora reprezintă un număr record. Pentru alegerile de pe 11 decembrie, au fost pregătite cu 111 mai multe secții decât la parlamentarele din 2012 şi cu 123 mai multe decât la prezidenţialele din 2014.

193 dintre aceste secţii de votare vor fi pe lângă ambasade, consulate şi institutele culturale. Alte 217 au fost organizate de MAE pe baza datelor statistice privind votul la scrutinele anterioare. Șapte secții au fost organizate la cererea românilor cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate: una la Luton, în Marea Britanie, patru în Republica Moldova şi două secţii în Spania.

Alegeri parlamentre 2016 – 417 secții de vot în Diaspora

Cele mai multe secţii de votare din străinătate sunt în Italia – 73. Urmează de Spania, cu 53 de secţii și Republica Moldova cu 35 de secţii. În SUA sunt pregătite 31 de secții, în Marea Britanie – 21, Franţa – 16 iar în Germania sunt 15 secţii de votare.

Potrivit MAE, în localităţile unde la prezidenţialele din 2014 au fost cozi, anul acesta a fost suplimentat numărul secţiilor de votare. Cozi uriașe au fost, în 2014, la Chişinău, Bruxelles, Roma, Londra și Madrid.

Pentru aceste alegeri a fost introdus, în premieră, votul prin corespondență. Însă doar 8.889 români s-au înscris pe liste. Plicurile cu opțiunile lor electorale trebuie să ajungă la Bucureşti până cel târziu joi, 8 decembrie, la ora 24.00.

La aceste alegeri, își vor putea exprima votul toți românii cu domiciliul sau rezidența în străinătate. Aceştia vor putea merge la orice secţie de votare din străinătate, cu condiţia să aibă paşaport sau carte de identitate şi un document care să ateste faptul că au reşedinţa în afara ţării.

Citește și: Alegeri parlamentare 2016: Elena Udrea spune că nu a cheltuit niciun ban în campanie

Potrivit oficialului MAE, românii care sunt plecați ca turiști nu vor putea vota. Pentru votul din diaspora, Ministerul de Externe a expediat secţiilor de votare 1.993.930 de buletine de vot. Jumătate sunt pentru Senat, iar jumătate pentru Camera Deputaţilor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Alegeri parlamentare

To Top