Connect with us
A fost prelungit termenul de încheiere a contractelor de energie. Anunțul ANRE

Economic

A fost prelungit termenul de încheiere a contractelor de energie. Anunțul ANRE

A fost prelungit termenul de încheiere a contractelor de energiei. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a anunțat vineri, 15 ianuarie 2021, că cei care erau în regim reglementat au acum mai mult timp la dispoziție să-și aleagă o ofertă concurențială de la furnizorul lor.

ANRE a prelungit termenul de încheiere a contractelor

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a anunțat vineri, 15 ianuarie 2021 că prelungește perioada în care consumatorii casnici își pot încheia un contract de energie pe piața concurențială până la 30 iunie.

În această perioadă, cei care până acum erau în regim reglementat își pot alege o ofertă concurențială de la furnizorul lor și vor beneficia de facturi regularizate.

„Furnizorii de ultimă instanţă pot să aplice clienţilor casnici din serviciul universal, fără discriminare şi condiţionalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la cel puţin 30 iunie 2021, egală cu diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabila în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 şi preţul din oferta concurenţială prevăzută la alin. (2) valabilă la data de 1 ianuarie 2021”, potrivit noului ordin.

Potrivit ANRE, din cei aproximativ 5.700.000 de clienţi casnici, care aveau încheiate contracte reglementate de energie electrică la finalul anului 2020, doar o mică parte au fost interesaţi de alegerea unei oferte pe piaţa concurenţială de energie electrică.

Cei care au exprimat interes în acest sens s-au confruntat cu dificultăţi atât privind analiza ofertelor din piaţa, cât şi în ceea ce priveşte contactarea potenţialilor furnizori, faţă de propunerea de ordin publicată pe pagina de internet a ANRE.

În acest caz, Autoritatea a considerat că se impune elaborarea unui proiect de ordin revizuit, care să fie supus consultării publice în regim de urgenţă.

Ce se întâmplă cu clienții casnici

Clienţii casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, şi vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta concurenţială transmisă.

De asemenea, ei vor putea beneficia şi din partea altor furnizori de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta aleasă.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top