Economic
Ajutor financiar pentru angajații care muncesc de acasă. Ce poți face cu 400 de lei
În această perioadă, mulți români lucrează de acasă. Biroul lor s-a mutat în sufragerie din cauza pandemiei de coronavirus, care a schimbat complet cursul firesc al lucrurilor și ne-a obligat să ne adaptăm noilor condiții de trai. Legislația în vigoare vine cu un ajutor pentru toți cei care lucrează de acasă și le oferă acestora posibilitatea de a primi 400 de lei de la angajatorii lor.
Ajutor financiar pentru munca de acasă
Conform unei legi care a intrat în vigoare la începutul anului, firmele pot acorda până la 400 lei lunar angajaților care muncesc de acasă, pentru a acoperi o parte din cheltuielile acestora. Sumele vin ca un mare ajutor pentru angajați, deoarece nu sunt impozitate, nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale şi pot fi alocate fără documente justificative din partea angajaţilor.
Anngajații pot folosi acești bani pentru a-și plăti facturile de utilități precum apă, electricitate, rețea de internet, pentru a achiziționa mobilierul care îi ajută să-și desfășoare activitatea, precum și echipamente de birou.
„Sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă și abonamentul de date, și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă. Sumele vor fi acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative”, se arată în Legea 296 din 2020.
Banii sunt oferiți începând cu luna ianuarie. Legea nu prevede clar când trebuie să fie oferite aceste sume, motiv pentru care angajatorul va decide când ajung la angajații lui. Astfel, suma de 400 de lei poate fi transferată fie în ziua de salariu, fie în primele zile ale lunii următoare. Sumele primite nu pot fi considerate prime sau măriri de salariu, ci un ajutor de la cel pentru care lucrezi şi trebuie să fie proporţionale cu timpul în care salariatul a lucrat de acasă.
Cât timp vom mai lucra de acasă
Specialiștii susțin că munca de acasă va mai reprezenta o opțiune pentru mulți dintre români cel puțin până la jumătatea anului, respectiv până când majoritatea oamenilor vor fi imunizați. Și după acest termen, angajatorii vor opta pentru munca de acasă, pentru a fi siguri că riscul s-a diminuat.