Connect with us
Bani confiscați de stat dacă suma este mai mare de 2000 de euro și nu este justificată prin acte

Economic

Bani confiscați de stat dacă suma este mai mare de 2000 de euro și nu este justificată prin acte

Guvernul a adoptat legea conform căreia românii care transferă peste 2.000 de euro vor fi raportaţi la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

Reprezentanţii Oficiului susţin însă că nu-i interesează provenienţa banilor şi că oamenii nu vor rămâne fără sumele transferate, chiar dacă au fost angajaţi fără forme legale în Vest. Cei care spală bani sau finanţează terorismul sunt însă vizați de această măsură și vor fi depistați în urma unei căutări pe internet.

Citește și: Hotărârea prin care se confiscă banii nejustificați ai românilor din Diaspora, aprobată de Guvern

Oricine va transfera în ţară 2.000 de euro, o dată sau în tranşe, va fi raportat Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Este o directivă europeană care, însă, nu stabileşte pragul de la care trebuie făcută raportarea.

„Ne foloseşte la capitolul raportări care nu ridică indicatori de suspiciune. Este un raport statistic dacă vreţi dumneavoastră, este un raport care să ajute în efectuarea unor analize ale oficiului”, a dezvăluit Daniel Staicu, preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

La rândul său, Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anunțat că sunt doar discuții cu privire la acest proiect

„V-aş ruga să discutaţi cu preşedintele Oficiului Naţional pentru Prevenirea Spălării Banilor, dar pot să vă spun un lucru: ceea ce am auzit în weekend că statul doreşte să confişte sumele care trec de 2.000 de euro este o minciună cum nu mi-am închipuit că poată să vină din partea unui politician.

Nimeni din partea statului nu are o astfel de abordare. Este vorba de transpunerea unei directive. Sunt discuţii, au fost discuţii şi probabil că vor fi discuţii în continuare şi în Parlament, aici unde va ajunge proiectul de lege, pentru transpunerea acelei directive, vizavi de plafon. Atât! În rest, ceea ce aţi auzit în spaţiul public este doar minciună„, a precizat el, la Palatul Parlamentului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top