Connect with us
Se taie pensiile? Proiectul din Parlament care sperie pensionarii

Economic

Se taie pensiile? Proiectul din Parlament care sperie pensionarii

România se află în acest moment în pragul unei crize economice imense datorită pandemiei de Covid-19. S-au cheltuit sume uriașe de bani, iar bugetul poate intra în colaps. În septembrie nu se știe dacă se vor mai mări pensiile cu 40%, iar știrile nu se opresc aici. Parlamentarii se gândesc să taie pensiile speciale.

Se taie pensiile? Proiectul din Parlament care sperie pensionarii

Parlamentarii se gândesc să desființeze pensiile speciale si au adus deja un proiect de lege în Parlament. Proiectul partidului USR este deja depus de Senat și deocamdată nu beneficiază de vreo susținere.

Acest proiect privitor la desființarea pensiilor speciale a fost reluat la începutul pandemiei de Covid-19. Parlamentarii au venit cu mai multe idei despre cum ar putea scăpa de problemele mari ale bugetului. Totuși proiectele și ideile sunt blocate și nu există un rezultat final. Ideea de bază era să taie pensiile speciale cu procent ridicat.

Partidele încă nu s-au hotărât ce să susțină și ce nu. Din cauza virusului parlamentarii au început să lucreze de la distanță și de aceea nu au reușit să ajungă la un acord pe proiecte.

Parlamentarii USR  sunt supărați pe colegii lor liberali deoarece comunicarea nu este eficientă. De aceea, proiectul lor privind desființarea pensiilor speciale este doar depusă la Senat și nu este susținută.

Proiectul celor de la USR dorește impozitarea în procent de 90% a pensiilor speciale plătite de la bugetul statului. Motivația din spatele acestui proiect este diferența imensă între pensia minimă și maximă: 704 lei, respectiv 70.000 lei. Diferența este de un raport de 1-100.

PNL a propus impozitarea progresivă a pensiilor speciale, excepție făcând militarii și polițiștii. Astfel, se pot introduce 3 cote: 10%, 60% și 95%. Proiectul particului liberal vine cu propunerea de a impozita cu 10% pensiile aflate între 2001-4000 lei, 60% pensiile între 4001-7000 lei și 95% pensiile mai mari de 7000 lei.

Pensiile speciale sunt primite de către: parlamentari, funcționari parlamentari, magistrați, personal auxiliar, inclusiv judecătorii CCR, funcționarii Curții de conturi, Avocatul poporului și personalul navigant sau diplomatic.

PSD nu a ajuns la nicio decizie legată de acest proiect, dar liderul PSD din Camera Deputaților a spus că va propune impozitarea tuturor pensiilor.

2 Comments

2 Comments

  1. Ioan

    2020-04-22T14:57:14+03:00 at 14:57

    Parlamentarii PSD și PNL se gândesc sau chiar vor sa-și taie pensiile speciale(bani nemunciți și dați de contribuabili).

  2. Onelian dalmatio

    2020-04-21T08:01:38+03:00 at 8:01

    Nici o excepție …..fiecare după contributivitate….ai avut salariu mare ai contribuit mai mult , ai și pensia mai mare.Dar oare nu judecați că trăim intro țară toți, cu aceleași legi valabile pentru toți! ? sau alți trebuie să beneficieze de alte legi. ….de ce!?, pentru că au trantavit o viață prin birouri și nu au produs nimic pentru țară? .Dacă vă considerați superiori …speciali autofinantativa darnu din bani contribuabililor ama rati să vă lafaiti că voi și așa nu prea plătiți contribuții și taxe fiindcă știți cum să eludati legile.Totul pe contributivitate și nimic msi mult!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top