Connect with us
Virgil Popescu: "Faptul că prețul petrolului scade, nu e neapărat un lucru bun!"

Economic

Virgil Popescu: „Prețul petrolului scade. Nu e neapărat un lucru bun!”

Luni, 20 aprilie, prețul petrolului american s-a prăbușit. Acesta a scăzut la un nivel nemaivăzut din 1999, din cauza reducerii cererilor și a epuizării capacităților de depozitare. Astfel, prețul unui baril de petrol american a ajuns la -7 dolari, iar posibilitatea prețurilor negative este în creștere în acest moment. Despre această criză a petrolului a vorbit pentru Digi24 și Ministrul Economiei, Virgil Popescu. El a declarat că în România se lucrează la capacitatea normală a sondelor, pentru că aproape tot necesarul țării e asigurat din import. De altfel, el crede că că va scădea prețul țițeiului de import, având în vedere situația petrolului american.

Virgil Popescu: „Faptul că prețul petrolului scade, nu e neapărat un lucru bun!”

Ministrul susține că a observat situația cu care se confruntă americanii și crede că aceștia preferă să piardă mult la vânzarea de petrol, decât să închidă sondele; redeschiderea ulterioară a acestora ar genera costuri mult prea mari. De asemenea, el declară că pe piața europeană, prețul unui baril de petrol este relativ stabil, de 25 de dolari.

El a declarat că în România încă nu se pune aduce în discuție o situație asemănătoare cu cea din America, pentru că sondele funcționează normal și nu se pune problema că vor fi oprite. Țara noastră are, în acest moment, un import de barili asigurat de compania OMV Petrom, care produce anual 4 milioane de barili.

Pe piața românească, România este, încă, importator net de petrol. Compania românească OMV Petrom este integrată și producția de țiței, deci practic ei sunt cei care produc țițeiul, în jur de 4 milioane de barili pe an. Consumul României în ani normali este de 10-11 milioane de barili, deci avem un import de petrol. Putem să spunem că avem, ca să zicem așa, un oarecare noroc în momentul de față. Rafinăria de la Petromidia este  într-o revizie tehnică de o lună și jumătate și se consumă din producția internă foarte mult petrol.”, a declarat Virgil Popescu.

Despre economia României

El susține că în România, consumul de carburant a scăzut cu 30% și urmează o scădere din ce în ce mai mare a carburantului la pompă. Acesta nu este tocmai un lucru bun pentru economie. Astfel, se arată că  „nu e consum pe piață, nu există consum în Europa; nu există consum în lume și asta înseamnă că economia nu merge.”

În ceea ce privește relansarea economiei și scenariile adoptate în acest sens, ministrul susține că Guvernul este pregătit pentru asta. Sunt pregătite noi măsuri economice, însă este așteptată stabilizarea situației în ceea ce privește infectarea oamenilor și numărul de cazuri de coronavirus.

 

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

1 Comment

1 Comment

  1. ticu

    21 aprilie 2020 at 11:12

    Cand pretul petrolului in lume scade la -40% ministerul economiei ne „convinge” ca laptele e negru. Exportatorii platesc tarile importatoare IMPLICIT PENTRU PRELUCRARE SI VANZARE PETROLULUI iar acest virgil popescu spune ca economic nu e bine! Ce nu e bine? Sa aibe si romanii parte de reducerile pietii mondiale. Dupa ce ca suntem extrem de saraci platim cel mai mare pret? Cine sunt golanii care fura 65% (25 + (-40)) din buzunarul romanilor?
    IATA HOTIE LA DRUMUL MARE. CAND TOTI ROMANII SUFERA NISTE GOLANI FAC AVERI. Deci pandemia pentru guvernanti e mana cereasca!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top