Vești bune pentru 100.000 de pensionari. Decizia luată astăzi de Guvern

06.04.2020
Vești bune pentru 100.000 de pensionari. Decizia luată astăzi de Guvern

Ministrul fondurilor europene a anunțat că mai multe măsuri în plan medical și de protecție socială, adoptate în contextul epidemiei de coronavirus, vor fi decontate în perioada următoare din bani europeni.

Ministrul fondurilor europene, Ioan-Marcel Boloș, a anunțat în ședința de Guvern de luni un pachet de măsuri ce urmează a fi finanțat din fonduri europene, atât în plan medical, cât și în ceea ce privește protecția socială.

Astfel, o primă categorie de măsuri pentru va fi adoptată pentru Ministerul Sănătății, iar achiziționarea de echipamente medicale și de protecție medicală, pentru toate unitățile medicale din țară, va fi acoperită din bani europeni.

”Echipamentele medicale se pot achiziționa de către toate unitățile sanitare, urmând a fi decontate ulterior. Noi vom asigura la timp procesul de decontare”, a anunțat Boloș.

”Am introdus în pachet și stimulentul de risc medical – nu sunt incluși doar medicii, ci tot personalul: asistente, personal paramedical.

Asistență pentru 100.000 de pensionari

Vor plăti doar 10% impozit pe venit, fără contribuții sociale și medicale”, a adăugat el.

Uniunea Europeană va suporta costurile, deci bugetul de stat va fi degrevat, ceea ce este o veste foarte bună, a precizat ministrul Fondurilor Europene.

O altă măsură va fi suportată din bani europeni și anume sisținerea financiară pentru 1.000 de asistenți sociali și comunitari. În urma acesteia, ”avem o țintă de 100.00o de persoane vârstnice, cărora li se va acorda asistență acasă”, a precizat Boloș.

În plus, se va face decontarea din fonduri europene a unei sume de 300 de milioane de euro, pentru plata șomajul tehnic.

”La propunerea noastră s-a preluat flexibilitate între fonduri, deci vom putea face transfer între fonduri europene”, a mai spus ministrul.