Connect with us
Klaus Iohannis a promulgat legea prin care medicii din prima linie vor primi un spor de 30% și pensie pentru copiii cadrelor medicale decedate

Justitie

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care medicii din prima linie vor primi un spor de 30% și pensie pentru copiii cadrelor medicale decedate

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 15 mai, legea prin care personalul medical din prima linie să primească drepturi noi. De asemenea, urmașii celor care au decedat din cauza efectuării meseriei lor vor primi pensie de urmaș. Află mai multe din rândurile de mai jos.

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care medicii din prima linie vor primi un spor de 30% și pensie pentru copiii cadrelor medicale decedate

În proiect este prevăzut personalul care execută, conduce sau coordonează misiuni și sarcini de serviciu în condiții deosebit de periculoase. Aceștia vor primi pe durata stării de urgență, dar și pe o perioadă de 3 luni de la finalul stării de urgență un spor de maxim 30%. Sporul se va calcula la salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție.

Prin personal medical se înțelege personalul de specialitate medico-sanitar și de asemenea, personal auxiliar sanitar din unități sanitare, farmacii comunitare, cabinete de medicină de familie, cabinete de medicină dentară, dar și din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistență medicală.

Din această categorie fac parte și cadrele militare: paramedici și personal medical din structurile aflate în coordonarea/ coordonarea operaţională a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului-ajutor calificat, tot personalul din cadrul spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv, precum şi din spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi. Urmașii personalului medical decedat ca urmare a efectuării profesiei sunt copiii acestuia și soțul care trăiește.

În proiect se menționează:

„La decesul unei persoane dintre cele prevăzute mai sus, Ministerul Sănătăţii sau, după caz, ministerele cu reţea sanitară proprie, acordă familiei acesteia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum egal cu de două ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Urmaşii personalului medical decedat în urma complicaţiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirus beneficiază de următoarele drepturi:

-dreptul la pensie de urmaş până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învatamânt organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical prevăzut la data decesului.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Justitie

To Top