Connect with us
Avertizare ANM 29 -30 septembrie. Cod galben de ploi, vijelii și izolat grindină

Vremea

Avertizare ANM 29 -30 septembrie. Cod galben de ploi, vijelii și izolat grindină

Avertizare ANM 29 septembrie. Este în vigoare un cod galben de vreme severă în 23 de județe ale țării. Avertizarea a intrat în vigoare marți, 29 septembrie, de la ora 11.00 și se va încheia miercuri, 30 septembrie, ora 10.00.

Avertizare ANM 29 septembrie

Avertizare ANM 29 septembrie. Meteorologii au anunțat cod galben de vreme severă în 23 de județe ale țării. Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 11:00 – 30 septembrie, ora 10:00. Fenomenele vizate sunt ploi însemnate cantitativ și  instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Alerta meteo expiră miercuri la ora 10.00 și vizează județele Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Sibiu, Alba, Hunedoara, Botoșani, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați și Buzău.
Conform meteorologilor, în Moldova, local în Transilvania, Maramureș și la munte vor fi perioade în care va ploua însemnat cantitativ și în care, îndeosebi în Moldova, se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Este vorba despre averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și pe arii restrânse, mai ales în Moldova, 40…60 l/mp.

De asemenea, miercuri (30 septembrie) și joi (01 octombrie) în vestul, centrul și nordul țării precum și la munte va ploua, iar prin acumulare cantitățile de apă vor fi însemnate.

Ce reprezintă codul galben

În cadrul codului galben, fenomenele meteorologice prognozate  sunt – vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei și ceaţă.

Acestea vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

Vremea la munte

Conform prognozei meteo publicate de ANM, pe 28 septembrie, valabilă pentru două săptămâni, răcirea vremii din primele zile ale intervalului se va resimți mai ales la valorile diurne.

Acestea vor fi în scădere de la medii de 14 grade, spre medii în jurul a 9 grade. Până la începutul celei de-a doua săptămâni, valorile maxime vor fi în creștere, spre o medie de 18 grade, vremea devenind caldă pentru această perioadă. În cea de-a doua săptămână, media
maximelor va fi în scădere treptată, spre 10…11 grade.

Temperaturile minime vor scădea ușor până în data de 2 octombrie, de la o medie de 7 grade, la 4…5 grade, iar până în data de 5 octombrie, acestea vor fi în creștere din nou spre o medie de 10 grade. În cea de-a doua săptămână și temperaturile minime vor fi în scădere treptată, spre medii în jurul a 4 grade.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vremea

To Top