Știri
Avocatul Poporului a solicitat relocarea unor deținuți de la Penitenciarul Ploiești! Un deținut a intrat în greva foamei
După ce fostul lider de sindicat Liviu Luca a intrat în greva foamei în semn de nemulţumire faţă de tratamentul care i-a fost aplicat în timpul unei percheziţii ce a avut loc în celula sa, Avocatul Poporului solicită conducerii ANP relocarea unor deţinuţi de la Penitenciarul Ploieşti la alte închisori din ţară.
Potrivit unui comunicat remis luni, Avocatul Poporului a adresat o recomandare conducerii Penitenciarului Ploieşti. În această solicitare, cere să se dispună măsurile legale pentru relocarea unor deţinuţi la unităţi penitenciare similare. Concomitent cu sporirea numărului de gardieni pentru a acoperi necesarul de activităţi specifice (pază, escortă). Fie prin detaşare temporară, fie prin demararea procedurilor de angajare în sistem.
Aceeaşi solicitare a fost adresată şi ministrului Justiţiei.
Recomandarea este urmarea sesizării din oficiu şi a anchetei efectuate de Avocatul Poporului după apariţia în presă a unor relatări conform cărora mai mulţi deţinuţi din Penitenciarul Ploieşti ar fi fost ţinuţi dezbrăcaţi pe un hol de acces, cu ocazia unei percheziţii care ar fi avut loc în celula în care aceştia erau cazaţi.
Din acest motiv, Liviu Luca, unul dintre deţinuţi, care şi-ar fi exprimat anterior nemulţumirea faţă de condiţiile din penitenciar, a intrat în greva foamei.
În urma anchetei desfăşurate de Avocatul Poporului la Penitenciarul Ploieşti, a reieşit că încăperea în care este deţinut Liviu Luca, împreună cu încă trei persoane, are o suprafaţă de 11 mp şi nu respectă dispoziţiile legale.
Avocatul Poporului susţine că, pe 22 martie 2018, în camera în care erau patru deţinuţi, a fost adus un pat nou şi încă un deţinut. Acesta s-a plâns de lipsa de aer şi deschidea fereastra încăperii, motiv pentru care ceilalţi deţinuţi au răcit.
„Deţinutul Liviu Luca a sesizat situaţia şefului de secţie şi a formulat o plângere la judecătorul de supraveghere pe aceste aspecte.
Totodată, a anunţat că va intra în refuz de hrană până la soluţionarea problemei asigurării condiţiilor de detenţie. În data de 23 martie 2018, persoanele custodiate în camera sus-menţionată au fost anunţate că se efectuează o percheziţie şi au fost invitate pe hol.
Percheziţia a fost efectuată de către persoane de acelaşi sex cu deţinuţii percheziţionaţi şi în condiţii în care să nu fie afectată demnitatea deţinuţilor.
Desfăşurarea percheziţiei corporale amănunţite s-a realizat cu respectarea dreptului persoanei percheziţionate la viaţa intimă. Nu au fost percheziţionate cavităţile corporale ale deţinuţilor.
Persoanele custodiate s-au plâns de faptul că percheziţia a fost făcută pe hol, după un frigider şi un paravan, în camera în care sunt amplasate frigiderele cu hrana personală a deţinuţilor.
În plus, deţinutul Liviu Luca a anunţat, imediat după percheziţie, că va intra în refuz de hrană, urmare a faptului că obiectele personale au fost aruncate pe jos, că s-a considerat umilit faţă de faptul că a fost obligat să se dezbrace complet, spre deosebire de ceilalţi deţinuţi supuşi acestei examinări fizice externe”, spune Avocatul Poporului.
Pe 25 martie, Liviu Luca a fost mutat la infirmerie, unde a fost examinat periodic de medic. Iar în data 26 martie, în urma unei discuţii cu directorul penitenciarului şi judecătorul de supraveghere, el a decis să iasă din greva foamei.
„Poziţia conducerii penitenciarului a fost în sensul că atât percheziţia, cât şi procedura legată de refuzul de hrană au fost soluţionate cu respectarea normelor legale în materie.
Numărul de deținuți, mai mare decât numărul permis legal
În urma anchetei efectuate, Avocatul Poporului a constatat că, la 27 martie 2018, populaţia custodiată era de 430 de persoane la o capacitate legală de 259 de locuri. Se înregistra o depăşire cu 66%. În timp ce efectivele de pază ale Penitenciarului Ploieşti se compuneau dintr-un număr de 209 cadre. Faţă de o schemă de personal care reclamă existenţa unui număr de 244 de cadre.
Drept urmare, Avocatul Poporului a concluzionat faptul că gradul de ocupare a Penitenciarului Ploieşti este cu mult peste numărul de locuri prevăzute de schemă. În timp ce numărul de gardieni este mai mic faţă de schema de personal, motiv pentru care a fost emisă recomandarea sus-menţionată”, anunţă sursa citată.
CITEȘTE ȘI: Teroare pentru un gardian de la Poarta Albă. A fost bătut crunt de deţinuţi
Primii deținuți eliberați din Penitenciarul Poarta Albă