Connect with us
Giurgiu: Judeţul se află sub cod roşu privind posibilitatea apariţiei cazurilor de pestă porcină africană

Știri

Giurgiu: Judeţul se află sub cod roşu privind posibilitatea apariţiei cazurilor de pestă porcină africană

Atenționare! Judeţul Giurgiu se află sub cod roşu de atenţionare privind posibilitatea apariţiei pestei porcine africane, autorităţile luând o serie de măsuri pentru prevenirea acesteia, conform directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu, Liviu Florescu.

„Judeţul Giurgiu se află sub cod roşu de atenţionare privind posibilitatea apariţiei pestei porcine africane, deoarece doar judeţul Călăraşi ne mai desparte de judeţele Ialomiţa şi Constanţa, unde au fost depistate cazuri de îmbolnăviri cu virusul PPA şi de aceea am luat măsuri specifice.

În judeţul Giurgiu nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăviri cu PPA, dar am organizat şi vom desfăşura în această săptămână şedinţe de informare cu şefii serviciilor deconcentrate şi cu primarii din judeţ, avem în stoc soluţii dezinfectante, cizme de cauciuc, atomizoare pentru dezinfecţie”, a precizat, pentru AGERPRES Liviu Florescu.

Care sunt recomandările în acet caz

El a subliniat că, potrivit recomandărilor ANSVA, medicii veterinari din judeţ efectuează acţiuni de verificare în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, în vederea prevenirii introducerii în România a unor produse de origine animală prin care se poate transmite virusul PPA.

Citește și: Tulcea: Noi cazuri de pestă porcină descoperite în localitatea Ceatalchioi

„Partea bulgară a organizat filtre de dezinfecţie la intrarea şi la ieşirea din ţară, iar în judeţul Giurgiu, judeţ de frontieră, medicii veterinari giurgiuveni sunt vigilenţi şi efectuează controale în Punctul de Trecere a Frontierei la toate transporturile de animale vii, deoarece în Bulgaria, la graniţa cu Turcia a apărut şi pesta micilor rumegătoare”, a mai spus directorul DSV Giurgiu.

Cum acționează boala

Pesta porcina africana are o perioada de incubatie de 3 – 15 zile in mod obisnuit, sau de 3-4 zile in forma sa acuta. Este o boala foarte infectioasa, afectand porcinele de toate varstele si sexele.
Una dintre problemele legate de depistarea bolii este ca nu exista un semn specific care sa indice prezenta bolii – chiar si mortalitatea ridicata a animalelor reprezinta doar un indiciu ca e vorba de pesta porcina – clasica sau africana.
Cand devine evidenta, boala poate avea diferite forme: preacuta, acuta, subacuta si cronica. Simptomele formelor preacuta si acuta sunt:
– moartea subita a animalelor cu indicii aproape inexistente privind cauza mortii
– febra ridicata, de 40 – 42 grade
– inrosirea pielii (vizibila doar la speciile de porcine cu pielea palida), in special la varful urechilor, coada, extremitati distale, pe piept si in zona abdomenului
– scaderea apetitului, apatie, cianoza si lipsa de coordonare motorica la 24-48 de ore inaintea mortii
– voma, diaree (uneori chiar cu sange), scurgeri din ochi
– moarte in cel mult 20 de zile
– avort
Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% in cazul porcinelor domestice.
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top