Connect with us
Calendar ortodox 23 aprilie 2020. Troparul Sfântului Gheorghe

Spiritualitate

Calendar ortodox 23 aprilie 2020. Sărbătoare mare Troparul Sfântului Gheorghe

Calendar ortodox 23 aprilie 2020. Mâine toți creștinii ortodocși prăznuiesc Sfântul Gheorghe, o sărbătoare foarte importantă pentru creștini. În acest an este prima sărbătoare importantă după zilele de Paște. Tradiția cere ca oamenii să respecte anumite reguli.

Calendar ortodox 23 aprilie 2020. Troparul Sfântului Gheorghe Sărbătoare mare

Sfântul Mucenic Gheorghe s-a născut în Cappadocia în sânul unei familii creștine. A trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian și încă de tânăr a rămas orfan de tată. Tatăl său a devenit martir murind pentru credința sa creștină.

Alături de mama sa, se va muta în Palestina și urmează o carieră militară. Va ajunge comandant în armata împăratului Dioclețian, iar în anul 303 împăratul începe persecuțiile împotriva creștinilor.

Sfântul Ghoerghe și-a mărturisit credința înaintea lui Dioclețian deși știa că acesta nu tolerează creștinii. După o serie de torturi din cele mai variate, a fost condamnat la moarte prin decapitare. În anul 303 în ziua de 23 aprilie a fost decapitat.

Alături de el au murit ca martiri Glicherie, Valeriu, Donat, Terin și Alexandra, soția împăratului Dioclețian. Alexandra trecuse la credința creștină după ce datorită rugăciunilor Sfântului Ghoerghe, Dumnezeu a înviat un om. Chiar și după moarte, Sfântul Gheorghe a fost un făcător de minuni și este un ajutor rapid al celor care îl cheamă în rugăciunile lor.

Evlavia creștinilor pentru Sfântul Mucenic Gheorghe se poate vedea și astăzi prin numărul mare de mănăstiri și biserici care i-au fost închinate. Mai mult, numărul mare de oameni care îi poartă numele este un alt exemplu al dedicării acestui sfânt.

Troparul Sfântului Gheorghe:

Ca un apărător al celor robiți și celor săraci ocrotitor, celor bolnavi doctor, împăraților ajutător, Purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Tot în această zi se face pomenirea următorilor sfinți:

  • Sfântul Mucenic Valerie
  • Sfinților Mucenici, Anatolie și Protoleon
  • Sfântul Mucenic Atanasie
  • Sfântul Mucenic Gheorghe
  • Sfinților Mucenici Ghicerie, Donat și Terinos
  • Sfântul Nou Mucenic Lazăr Bulgarul

Ce se face în această zi?

În această zi, creștini vor pune la porțile caselor crenguțe de fag, brazde cu iarbă verde sau smocuri de iarbă. Animalele vor avea la intrarea în grajduri crenguțe de leuștean pentru a fi ferite de farmece, vrăjitorii și boli.

Oamenii vor fi feriți de junghiuri și boli dacă trec prin fumul și flăcările unui foc aprins, iar animalele și casele se afumă cu tămâie. Nimeni nu trebuie să doarmă în această zi deoarece altfel vei fi somnoros tot anul. Mai mult, oamenii care se cântăresc vor fi sprinteni tot anul.

Știri pe tema Sfântul Gheorghe

2 Comments

2 Comments

  1. Ioan Ceuta

    2020-04-22T23:03:44+03:00 at 23:03

    Vai Vai cita netrebnicie. Sa-i atribui lui Gheorghe asta calitatile unui …Mesia. Vindecator, Salvator….la ce mai e nevoie de….Iisus, de alt Mesia? Cita miselie.

  2. Victor

    2020-04-22T21:50:34+03:00 at 21:50

    Doamne ajuta Amin ajutama doamne sa ma pot scapa de datorii caci prin rugaciunea mea spre tine tu esti acela care ma salvezi dam putere sami pot castiga painea cea de toate zilele prin sudoarea mea ajutami doamne familia si fereste mio de orce suferinta boala sau necaz.Ati multumesc doamne cami asculti rugaciunea mea spre tine doamne Amin.Doamne ajuta an numele tatalui si al fiului Amin

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top