Calendar Ortodox, Catolic, sărbători: 5 aprilie 2020. Dezlegare la ulei și vin.

05.04.2020
Calendar Ortodox, Catolic, sărbători: 5 aprilie 2020. Dezlegare la ulei și vin.

Calendar Ortodox 5 aprilie 2020, duminica aceasta din Postul Paștelui, dă dezlegare la consumul de ulei și vin. Ziua de 05.04.2020, în calendarelul romano-catolic și greco-catolic, dar și evenimente importante serbate astăzi.

Credincioșii Catolici, Evangelici și o parte din protestanți sărbătoresc astăzi Floriile. Pe 5 aprilie 2020 este Duminica Floriilor la Catolici și alte confesiuni asimilate calendarului Catolic.

Calendar Ortodox 5 aprilie 2020

În calendarul orodox pe 5 aprilie 2020 sunt pomeniți Sfintii Mucenici Agatopod si Teodul – Ap. Evrei IX, 11-14Galateni III, 23-29Ev. Marcu X, 32-45Luca VII, 36-50glas 1, voscr. 9. Tot astăzi Biserica Ortodoxă face Predica la Duminica Sfintei Maria Egipteanca – Ap. Evrei IX, 11-14Galateni III, 23-29Ev. Marcu X, 32-45Luca VII, 36-50glas 1, voscr. 9

Câteva cuvinte despre sfinții pomeniți astăzi

Predica la Duminica Sfintei Maria Egipteanca

Predica la Duminica Sfintei Maria Egipteanca
Predica la Duminica Sfintei Maria Egipteanca

Aici găsiți integral Predica la Duminica Sfintei Maria Egipteanca.

Sfintii Mucenici Agatopod si Teodul

Sfintii Mucenici Agatopod si Teodul
Sfintii Mucenici Agatopod si Teodul

Câteva cuvinte despre viața sfinților

Sfanta Cuvioasa Teodora din Tesalonic este praznuita pe 5 aprilie. Sfanta Teodora a fost născută în insula Eghina, din părinţi creştini dreptcredincioşi, Antonie şi Hrisanta, a căror dreaptă credinţă şi faptă bună a fost arătată în acea vreme, când Biserica lui Hristos se tulbura de eresul iconoclasmului, în împărăţia lui Mihail Valvos, de care eres nu numai nu s-a vătămat acea bună doime; ci, ca o lumină în întuneric prin dreapta credinţă a luminat.

Agatopod era diacon, iar Teodul era citet in Biserica din Tesalonic. Agatopod era impodobit cu batranetile cele cinstite, iar Teodul cu tineretea cea plina de intreaga intelepciune [fecioria trupeasca si sufleteasca]. In timpul prigoanelor lui Diocletian impotriva crestinilor acestia doi au fost chemati la curtea imparatului.

Ei au raspuns cu bucurie si, tinandu-se de mana, au pasit impreuna la judecata si au strigat: „Crestini suntem!”. Toate indemnurile judecatorilor sa se lepede de Hristos si sa se inchine la idoli au ramas zadarnice. Dupa ce au fost aruncati in temnita si infometati lunga vreme, ei au fost osanditi la moarte prin inecarea in mare.

Li s-au legat mainile la spate, li s-au legat pietre grele la gat, si au fost dusi la locul de unde aveau sa fie aruncati in mare. Cand se pregateau sa il arunce pe Agatopod in adancuri, acesta a strigat: „Iata botezul nostru cel de al doilea, cel care spala toate pacatele noastre, asa incat curati sa ne infatisam noi inaintea Domnului nostru Iisus Hristos.

” La scurta vreme dupa uciderea mucenicilor, trupurile lor au fost duse de valuri la mal, iar credinciosii le-au luat si le-au ingropat cu cinste. Sfantul Teodul le-a aparut cunoscutilor sai ca un inger de lumina imbracat in strai luminos, poruncindu-le sa imparta ce mai ramasese din averile sale saracilor.

Acesti slaviti si minunati ostasi ai lui Hristos au suferit mucenicia cu cinste in timpul imparatiei lui Diocletian, in timp la Tesalonic stapanea cezarul Faustin, in anul 303.

Troparul Sfintilor Mucenici Agatopod si Teodul

Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot in aceasta zi facem pomenirea:

– Sfintilor mucenici Claudie, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Serapion si Nichifor;
– Preacuvioasei Maicii noastre Teodora cea din Tesalonic;
– Sfintilor mucenici Teodora si Didim;
– Sfantului mucenic Termu;
– Sfantului Mucenic Pompie;
– Sfantului Zinon si sfintilor mucenici Maxim si Terentie;
– Sfantului nou mucenic Gheorghe, care s-a nevoit in noul Efes, in anul 1801, si care prin sabie s-a savarsit.

Calendarul Romano Catolic 5 aprilie 2020 – Floriile

Sărbătoare uriașă pentru creștini romano-catolici, astăzi este duminica floriilor în calendarul romano-catolic.

DUMINICA FLORIILOR
Ss. Vincenţiu Ferrer, pr.; Irina, m.
Is 50,4-7; Ps 21; Fil 2,6-11; Mt 26,14-27,66 (27,11-54)

Calendarul Greco-Catolic 5 aprilie 2020

Greco Catolicii serbează Paștele în aceeași zi cu creștinii ortodocși. Astăzi, 5 aprilie 2020, este DUMINICA 5 DIN POST (a Sf. cuv. Maria Egipteanca). Sf. m. Claudiu, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Nichifor și Serapion. G 1; EvÎ 9; Ap Evr 9,11-14; Ev Mc 10,32-45.

Personalități născute pe 5 aprilie

Pe 5 aprilie s-au născut personalități cu renume mondial. Românii îi spun astăzi „La mulți ani” lui Marius Lăcătuș, care a fost fotbalist și acum este antrenor. Toate personalitățile născute astăzi le găsiți aici.

La mulți ani, Marius Lăcătuș!
La mulți ani, Marius Lăcătuș!
 • 1946: George Arion, poet, prozator, eseist, scenarist, ziarist român
 • 1947: Gloria Macapagal Arroyo, președintele republicii din Filipine
 • 1948: Les Binks, muzician britanic, fost toboșar la Judas Priest
 • 1948: Dave Holland, muzician britanic (Judas Priest)
 • 1950: Silviu Purcărete, regizor român de teatru și film
 • 1950: Agnetha Fältskog, cântăreață suedeză (ABBA)
 • 1964: Marius Lăcătuș, fotbalist și antrenor român
 • 1973: Pharrell Williams, producător, interpret, rapper, cântăreț, compozitor din SUA
 • 1980: Romulus Miclea, fotbalist român
 • 1982: Thomas Hitzlsperger, fotbalist german
 • 1989: Lily James, actriță din Marea Britanie

Personalități decedate pe 5 aprilie

Howard Hughes
Howard Hughes

Persoane care au schimbat lumea prin din orice domeniu au pierit într-o zi de 5 aprilie. Astăzi îl remarcăm pe Howard Hughes, aviator american.

Howard Robard Hughes, Jr. (24 decembrie 1905 – 5 aprilie 1976), a fost un aviator, inginer, industriaș, producător/regizor de film, filantrop american și unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Acesta a câștigat faimă la sfârșitul anilor 1920 ca producător de film independent, realizând filme cu buget ridicat și de cele mai multe ori controversate, precum Hell’s Angels, The Outlaw. Hughes a fost unul dintre cei mai influenți aviatori din istorie. El a doborât numeroase recorduri de viteză în aer (pentru care a câștigat numeroase premii), a construit avionul Hughes H-1 Racer și H-4 „Hercules” aircraft, a cumpărat și dezvoltat Trans World Airlines. Hughes este amintit pentru stilul de viață excentric și izolat, datorat tulburării sale obsesiv-compulsive. Moștenirea lăsată de Hughes este Institutul de medicină Howard Hughes.

 • 1976: Howard Hughes, aviator american (n. 1905)
 • 1994: Kurt Cobain, cântareț de rock american, membru al formației Nirvana (n. 1967)
 • 1996: Emilian Birdaș, episcop ortodox român (n. 1921)
 • 1997: Allen Ginsberg, poet american (n. 1926)
 • 2002: Layne Staley, solistul trupei grunge Alice in Chains (n. 1967)
 • 2003: Mariana Marin, poetă română (n. 1956)
 • 2005: Saul Bellow, scriitor de origine canadiană, laureat Nobel (n. 1915)
 • 2008: Charlton Heston, actor american (n. 1924)
 • 2012: Bingu wa Mutharika, președintele statului Malawi (n. 1947)
 • 2017: Atanasie Sciotnic, caiacist român (n. 1942)

Articole relaționate