Retrospectivă 2016. Actori, cântăreți și alte personalități marcante au părăsit această lume. A fost anul în care cei mai mulți actori au părăsit scena teatrului românesc. De asemenea, lumea fotbalului a pierdut două figuri legendare.
1. Mircea Albulescu a murit de 8 aprilie, la respectabila etate de 81 de ani. Actor, publicist, poet și prozator, Albulescu a fost tot timpul o voce puternică a spectrului cultural românesc.
Lista filmelor în care acesta a jucat parte interminabilă. Cariera sa cinematografică începe în 1952 când apare în producția „Mitrea Cocor”. Remarcabile rămân rolurile din „Horea”, „Nea Mărin Miliardar” sau „Ticăloșii”.
Mircea Albulescu își are numele gravat pe celebra Alee a Celebrităților din Capitală.
Citește și: Mircea Albulescu a murit la 81 de ani. Reactiile actorilor
2. Radu Beligan a murit pe 20 iulie, la venerabila vârstă de 97 ani. Radu Beligan a fost unul din coloșii teatrului și filmului autohton.
De-a lungul carierei sale de peste 60 de ani, Radu Beligan a apărut în sute de producții cinematografice și teatrale. Sub atenta sa observație s-au „născut” zeci de actori imenși precum: Florin Piersic, Amza Pellea sau Toma Caragiu.
În 2014, Radu Beligan era inclus în exclusivista listă a celor mai marcante figuri din divertisment. Alături de „maestru”, mai apar nume ca Robert de Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood sau Helen Mirren.
Citește și: Radu Beligan a murit la 97 de ani. Unde va fi inmormantat!
3. Marin Moraru a murit pe 21 august. La 79 de ani, Mihai Moraru „își juca ultimul rol”. O veritabilă legendă a teatrului românesc, Marin Moraru a colindat scenele teatrelor din țară timp de mai bine de 40 de ani.
Finalul carierei l-a găsit răpus de boala chinuitoare. Marin Moraru a lăsat în urmă o carieră impresionantă, cu roluri de excepție în piese de teatru memorabile. „O noapte furtunoasă”, „Egoistul” sau „Gaițele” sunt doar câteva din producțiile în care a apărut.
Din 2012, numele său stă cuprins într-o stea aurie pe Aleea Celebrităților din București.
Citește și: Stirile zilei 21 august 2016. Marin Moraru a murit
4. Ioan Gyuri Pascu a murit pe 26 septembrie, la ora 5 dimineața. Artistul s-a stins în urma unui atac de cord, în locuința sa.
Gyuri Pascu a fost un muzician și un actor român, membru al grupului de umor Divertis din anul 1987. S-a lansat în cariera muzicală în anul 1977. Pe parcursul carierei sale a abordat diverse stiluri muzicale, printre care: pop, rock, blues și reggae.
În grupul „Divertis” el a abordat în special satiră politică. Însă a mai jucat în filme de lung metraj. Printre acestea se numără: „O vară de neuitat” și în „Occident”. A mai jucat în mai multe piese de teatru, precum: „Take, Ianke și Cadîr”, asigurând și coloana sonoră pentru o parte din ele.
Citește și: Rămas bun, Ioan Gyuri Pascu!
5. Sebastian Papaiani a murit la numai o zi distanță. Uriașul actor se stingea la vârsta de 80 de ani. Starea de sănătate a acestuia nu era cea mai bună, iar atacul cerebral suferit în ziua de 27 septembrie, i-a fost fatal.
Papaiani rămâne în istoria cinematografiei românești pentru rolurile magistrale jucate în filme ca „Păcală” sau seria ”B.D.-Brigada Diverse”. Spre finalul carierei, Sebastian Papaiani a primit o stea pe Aleea Celebrităților din București în semn de omagiu și prețuire pentru întreaga sa carieră.
Citește și: Sebastian Papaiani a murit la 80 de ani
6. Iosefina Stoia a murit pe 30 octombrie. Actrița a activat în mare parte pe scena Teatrului din Craiova. Vestea decesului său era dată chiar de colegii acesteia care scriau: „Iosefina Stoia nu mai e pe Pământ! Dumnezeu să-i facă drumul drept. Iosefina Stoia a intrat într-o altfel de Istorie.”
Timp de 60 de ani, Iosefina Stoia a apărut în numeroase piese de teatru celebre: „D’Ale Carnavalului” sau „Gaițele”.
Citește și: A murit Iosefina Stoia, actriţă a teatrului românesc
1. Cornel Patrichi a murit pe 5 aprilie. Celebrul coregraf s-a stins din viață la 72 de ani după ce a pierdut bătălia contra cancerului.
Cornel Patrichi și-a făcut un renume prin coregrafiile de excepție pe care le orchestra. El debuta în 1970 ca balerin la Teatrul Fantasio din Constanța. De-a lungul carierei, el a pus la punct o școală de dans, multiple show-uri pe aceeași temă, dar a cochetat și cu filmul. În ultimii ani, Cornel Patrichi a fost jurat în emisiunea „Dansez pentru tine”.
Citește și: Cornel Patrichi a murit la 72 de ani
2. Marian Dârță a murit pe 1 mai. Cunoscut sub numele de „stilistul vedetelor”, Marian Dârță s-a luptat cu cancerul timp de câțiva ani buni.
Inclusiv Marian Dârță recunoștea că starea sa de sănătate s-a înrăutățit dramatic și că se simte ca o legumă. El urma să se opereze în luna mai, dar nu a mai avut zile.
Citește și: Marian Darta a murit – Stilistul vedetelor a purtat o lupta grea cu cancerul
3. Aurelian Preda a murit pe 27 septembrie la numai 47 de ani. Artistul de muzică folclorică după o luptă dură cu o boală incurabilă.
Decesul îndrăgitului cântăreț a îndurerat toată lumea muzicii populare românești. Celebra Elena Merișoreanu se arăta foarte afectată de pierderea artistului.
Citește și: Aurelian Preda a murit la doar 47 de ani
4. Valentin Hossu-Longin a murit pe 7 noiembrie. Cunoscutul scriitor și jurnalist a decedat la vârsta de 77 de ani.
Anunțul era făcut de fiul său, comentatorul sportiv, Emil Hossu-Longin.
Cariera lui Valentin Hossu-Longin a fost înconjurată zvonuri din cele mai grave. Speculațiile conform cărora ar fi colaborat cu Securitatea au fost recunoscute de acesta în 2006. El recunoștea că secretul l-a măcinat mulți ani.
A rămas celebru pentru reportajele din serialul „Memorialul Durerii”.
Citește și: Jurnalistul Valentin Hossu-Longin a murit la 77 de ani
5. Lorin Fortuna a murit pe 25 noiembrie. Lider revoluționar și expert în ezoterism, Lorin Fortuna a decedat la 68 de ani, pe patul Spitalului de Urgență Timișoara.
El a fost unul din artizanii mișcărilor anti-comuniste din decembrie 1989. În ultima vreme, starea sa medicală s-a agravat. El a fost supus unei intervenții chirurgicale, căreia nu i-a supraviețuit.
Citește și: A murit Lorin Fortuna, la vârsta de 68 de ani
1. Iolanda Balaș-Soter a murit pe 11 martie. Una din figurile emblematice ale atletismului românesc s-a stins la vârsta de 79 de ani.
Sportiva a inspirat multe generații viitoare, iar sportive precum Gabriela Szabo sau Violeta Beclea-Szekely au plâns pierderea Iolandei Balaș.
Zecile de medalii și stadionul din zona Arcului de Triumf, care îi poartă numele rămân dovezi eterne ale colosalei Iolanda Balaș-Soter.
Citește și: Iolanda Balas a murit. Campioana Romaniei avea 79 de ani
2. Daniel Prodan a murit pe 16 noiembrie. Vestea pierderii fostului mare fundaș la Naționalei României a șocat întreaga lume a fotbalului românesc. Cel poreclit „Tătuca” se stingea din viață la numai 44 de ani în urma unor probleme cardiace.
„Didi Prodan” a fost parte din Generația de Aur care a ajuns în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de fotbal din Statele Unite ale Americii în 1994. La nivel de echipe de club, el a evoluat pentru Steaua, Glasgow Rangers și Atletico Madrid.
Citește și: Update: Fotbalistul DIDI Prodan a murit. Trupul neînsuflețit va fi depus la Arena Națională
3. Jean Pădureanu a murit în penultima zi din anul 2016. Fostul președinte al Clubului Sportiv Gloria Bistrița
Jean Pădureanu, fostul președinte al clubului Sportiv Gloria Bistrița, supranumit Lordul, a încetat din viață vineri seara. Legendarul președinte era chinuit de o grea și îndelungată suferință. Decesul a fost constatat în timp ce el se afla internat în Secția de Oncologie a spitalului de Urgență Bistrița.
„Lordul” a fost cel mai longeviv președinte de club din istoria fotbalului românesc.
Citește și: Jean Pădureanu, fostul președinte al Gloriei Bistrița, a murit
1. Regina Ana a României a murit pe 1 august. Majestatea sa s-a stins din viață la 92 de ani, în Spitalul din Morges, în Elveţia.
Caracterizată de o modestie ieșită din comun și un spirit filantropic foarte dezvoltat, Regina Ana rămâne una din figurile marcante ale istoriei moderne a regalității române.
Citește și: Regina Ana a murit la un spital din Elvetia
2. Konstantinos Stephanopoulos a murit pe 20 noiembrie. Cel care a condus destinele Greciei din funcția de președinte timp de 10 ani, a decedat la 90 de ani.
El a ocupat cea mai înaltă funcție în statul elen din 1996 până în 2006.
Citește și: A murit fostul președinte grec Konstantinos Stephanopoulos
3. Fidel Castro a murit pe 25 noiembrie. Decesul legendarului conducător comunist al Cubei a provocat reacții dintre cele mai variate. Simpatizanții liderului de la Havana au tratat cu sobrietate și respect trecerea în neființă a celui ce a fost „El Lider Maximo”. Au fost și cubanezi care au sărbătorit moartea lui Fidel, considerându-l pe acesta motivul regresului țării lor.
Fidel Castro a fost artizanul Revoluției din 1959. Alături de iconicul Ernesto „Che” Guevara el a reușit să destituie regimul militar impus de Fulgencio Batista. Au urmat aproape 60 de ani de regim comunist sub Fidel Castro.
Citește și: Update: A murit Fidel Castro. Trupul neînsuflețit va fi incinerat sâmbătă
1. Prince a murit pe 21 aprilie. Celebrul cântăreț american a decedat la 57 de ani. Analizele ulterioare decesului au calculat că o supradoză de analgezice i-a adus sfârșitul artistului.
Se pare că Prince Rogers Nelson avea o stare medicală precară. Medicii au ajuns la concluzia că numărul celulelor roșii era mult prea mic.
Albume precum „Purple Rain”, „The Most Beautiful Girl In The World” sau „Planet Earth” sunt doar câteva din cele mai cunoscute creații ale lui Prince.
Citește și: A murit celebrul cantaret Prince
2. Bud Spencer a murit pe 27 iunie. Pe numele său real, Carlo Pedersoli s-a făcut remarcat prin rolul de Piedone. El a performat în zeci de filme care au avut un succes răsunător la nivel global.
„Piedone, comisarul fără armă”, „Comisarul Piedone la Hong-Kong”, „Piedone africanul”, sunt doar câteva din producțiile de excepție în care a apărut Bud Spencer. El a murit la 86 de ani într-un spital din Roma.
Citește și: A murit PIEDONE – Bud Spencer
3. Leonard Cohen a murit pe 7 noiembrie. Poet, romancier și cântăreț, canadianul a încetat din viață la 82 de ani.
Muzica sa a inspirat generații în șir, iar modul în care surprindea tema dragostei în piesele sale l-a făcut inegalabil.
„Dance Me To The End Of Love”, „A Thousand Kisses Deep” sau „In My Secret Life” sunt numai 3 din zecile de melodii cu care Leonard Cohen a impresionat o lume întreagă.
Citește și: Cine a fost Leonard Cohen – a murit la 82 de ani
4. George Michael a murit pe 25 decembrie. Artistul britanic a decedat la 53 de ani. Conform spuselor partenerului său de viață, dependența de droguri l-a afectat foarte tare pe muzician.
George Michael a rămas în istoria muzicii pop cu o serie de piese, care sunt și acum foarte populare. Probabil cea mai cunoscută este „Last Christmas”.
Citește și: A murit George Michael – dezvăluiri șocante despre viața artistului
5. Carrie Fisher a murit pe 27 decembrie. Actrița care a interpretat rolul Prințesei Leia în super-producția „Războiul Stelelor” a decedat la 60 de ani. Decesul ar fi fost provocat de un stop cardiac.
La numai o zi distanță, ea a fost urmată de mama ei, Debbie Reynolds. La rândul ei, un superstar al Hollywood-ului.
Citește și: Foștii colegi din „Războiul Stelelor”, devastați de dispariția actriței Carrie Fisher: „Nu există cuvinte…”
Acest site foloseste cookies.
Read More