5 lucruri pe care nu le știi despre fistic

28.10.2014
5 lucruri pe care nu le știi despre fistic

Să trecem peste alune și migdale, fisticul e noul star! Cu textura ei cremoasă, această nucă este miraculoasă pentru sănătatea inimii. Consumul mondial de fistic a atins cote maxime (China fiind cel mai mare importator), iar bucătarii îl utilizează în moduri din ce în ce mai ambițioase. Iată 5 lucruri pe care nu le știai despre fistic!

– Statele Unite ale Americii este în prezent liderul mondial în producția de fistic, după ce a depășit Iranul în 2010. Vânzările sunt în plină expansiune, exporturile s-au dublat în ultimii 5 ani de la 45 de kg pe an la aproximativ 122 de kg pe an.

CITEȘTE ȘI: 20 DE LUCRURI PE CARE NU LE ȘTIAI

– Fisticul are mai puține calorii decât orice altă nucă. O singură boabă are 3 calorii. Dacă mănânci fistic din cochilie, ai tendința să mănânci mai puțin, pentru că acțiunea de decojire încetinește consumul, iar cojile rămase servesC drept un reper vizual pentru cantitatea pe care ai consumat-o.

– Fisticul conține mult potasiu, care reduce nivelul hormonului stresului și anume cortizolul.

– Consumul de fistic ajută la reglarea nivelului colesterolului și reduce considerabil  riscul de cancer. Este o sursă excelentă de fitosteroli, compuși din plante care reduc nivelul colesterolului. De asemenea conține antioxidanți care combat cancerul (inclusiv beta-caroten și luteină, care dau culoarea verde a fisticului).

– Fisticul roșu nu există în natură! Importatorii de fistic vopsesc uneori nucile în roșu sau verde pentru a ascunde petele rezultate din metodele tradiționale de recoltare.