Adevărul despre oamenii cu ochii albaștri

09.11.2015
Adevărul despre oamenii cu ochii albaștri

Adevărul despre oamenii cu ochii albaștri este unul simplu: culoarea ochilor rezultă dintr-o singură mutație genetică de acum 6.000 sau maxim 10.000 de ani, susțin oamenii de știință. Cu alte cuvinte, oamenii cu ochii albaștri au în comun un trecut vechi de 10.000 de ani, și practic, un singur stră-stră-stră (…)moș.

Descoperirea despre ”vechimea” ochilor albaștri a fost făcută de Hans Eiberg, cercetător la Panum Institute de la Universitatea din Copenhaga. După analizarea persoanelor cu ochi albaștri din Asia Occidentală s-a descoperit că ceea ce aveau în comun toți acești oameni erau două secvențe de gene care îi diferenția de persoanele cu ochi căprui sau negri, iar genul responsabilă de culoarea albăstruie a ochilor a fost botezată OCA2.

CITEȘTE ȘI: CE SPUNE CULOAREA OCHILOR DESPRE TINE

Gena OCA2 este oprită de o altă genă în frânarea producției de melanină, astfel apărând culoarea albastră a ochilor, dat fiind că, în mod natural, oamenii au ochii maronii. Analizând mapa genetică și evoluția culorii ochilor, Eiberg a ajuns la concluzia că toate persoanele cu ochi albaștri au un trecut comun, un eveniment genetic care îi leagă mai mult decât pe cei care au ochii maro sau verzi.

Eiberg a făcut și estimarea: oamenii cu ochi albaștri există pe Pământ de circa 6-10.000 de ani. Ceea ce este interesant la această știre din lumea geneticii este faptul că mutația genetică suferită acum 10.000 de ani a supraviețuit în timp, depășind toate condițiile de dominație genetică. Credeți că este posibil ca o mutație genetică să supraviețuiască timp de 6.000 sau chiar 10.000 de ani?