Connect with us

Stil

Ce SECRETE ascund PIRAMIDELE din Maramures

Tinutul istoric al Maramuresului sta pe o adevarata comoara pe care autoritatile nu stiu sa o exploateze. Undeva in Oarta de Sus exista o vale a regilor daci, fiind descoperite de arheologice damburi in forme piramidale sub care se ascund mormintele fostilor daci, noteaza efemeride.ro.

O asemenea vale pretioasa se gaseste si in Bulgaria, denumita „valea regilor traci”, transformata intr-un adevarat obiectiv turistice la vecinii de peste Dunare. Mormintele piramidale din Maramures au fost construite pentru conducatorii dacilor liberi.

CITESTE SI: INCENDIUL DE LA CERNOBIL A FOST OPRIT, DAR CE S-A DESCOPERIT DUPA ESTE DE-A DREPTUL SOCANT

Aceste morminte dezvaluie ca dacii nu erau deloc inapoiati, existand 31 de astfel de morminte piramidale descoperite la o simpla vedere, doar in Oarta de Sus. Unul dintre tumuli a fost intens explorat in anii ’80, insa nu s-a descoperit mare lucru, semn ca jefuitorii au ajuns si la mormantul conducatorilor daci.

„Din păcate această zonă nu este îndeajuns de cunoscută publicului larg. Pe lângă marele regret că în tumulul explorat nu s-a găsit mare lucru, mai am unul. Anume acela că autoritățile nu au reușit nici până acum să marcheze în mod adecvat această zonă și să o introducă într-un circuit turistic”, este de parere profesorul Traian Rus, scrie efemeride.ro.

In timp ce romanii nu reusesc sa isi valorifice deloc trecutul, vecinii nostri bulgari au reusit sa introduca mormintele tracilor in patrimoniul UNESCO, scotand la suprafata toate podoabele descoperite in suberan.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top