Connect with us

Stil

De câte secunde are nevoie ochiul tău pentru a recunoaşte o imagine

O echipă de neurocercetători a descoperit că avem un creier care poate procesa imagini întregi pe care ochiul le vede pentru numai 13 milisecunde, primele dovezi ale unei viteze de procesare atât de rapide.

După ce datele vizuale lovesc retina, acestea ajung în creier, unde informațiile ca forma, culoarea și orientarea sunt procesate.

,,Faptul că poți face asta la viteze atât de mari ne indică faptul că vederea reușește să găsească concepte. Acest lucru este îndeplinit de creier cât e ziua de lungă, în timp ce încearcă să înțeleagă la ce ne uităm”, spune Mary Potter, profesoară de științe cognitive și ale creierului  și autor senior al studiului.

În cadrul cercetării, oamenii de știință le-au cerut subiecților să se uite după un anumit tip de imagine, spre exemplu „picnic” sau „cuplu zâmbitor”, în timp ce priveau o serie de șase imagini, fiecare dintre ele fiind afișate între 13 și 80 de milisecunde.  Pe măsură ce oamenii de știință au scăzut timpul de expunere al imaginilor de la 80 la 53 de milisecunde, apoi la 40, 27, și, până la urmă, la 13, cea mai rapidă rată posibilă pentru ecranul computerului folosit.

În studiile precedente, Potter a arătat că avem un creier care poate identifica precis imagini văzute pentru numai 100 de milisecunde. În noul studiu, ea și colegii săi s-au decis să crească gradual vitezele până când au ajuns la un punct în care răspunsurile subiecților ar fi fost la fel de precise ca un exerciuțiu de ghicire. Toate imaginile au fost noi pentru privitori.

Descoperirile sunt similare cu un alt studiu realizat în 2001 de o echipă de cercetători de la Universitatea Parma și Universitatea St. Andrews, conform căruia neuronii din creierii macacilor ar putea fi activați chiar și atunci când imaginile „țintă” erau prezentate pentru numai 14 milisecunde într-o secvență rapidă.

CONTACT REDACTIE Email: cc@smartactivity.ro Telefon: +4021 795 88 02 Dacă ai surprins o știre, scrie-ne pe adresa redactie@huff.ro, unde ne poți trimite imagini foto sau video. Publisher Adrian Vrauko Email: adrian@teotrandafir.com Consultant Anamaria Lembrău, email: anamaria@teotrandafir.com Redactori CATALIN NAE, email: catalin@teotrandafir.com CRISTINA BOSIOC,email: cristina@teotrandafir.com DANIEL ȘUTA, email: daniel@teotrandafir.com Publicitate email: sales@smartactivity.ro Departament VIDEO Producator general – Raluca Oprea email: raluca.oprea@teotrandafir.com Programator Bogdan Iacob / Telefon: 0217958802 Departament Juridic / Legal Cabinet de avocat ROBERT CIUREA email: office@avciurea.ro Director General Adrian Vrauko email: adrian@teotrandafir.com Huff.ro este administrat și deținut de SMART ACTIVITY SRL Date despre companie Adresa de corespondenta: Calea Calarașilor, numarul 173, București, Sector 3 COD FISCAL: RO34042388 CIF: J40/1060/2015 Huff.ro este un site de știri care folosește fluxurile agențiilor de presă: Mediafax, Agerpres, dar și surse proprii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top