Connect with us
desert-14092015

Stil

Ingrijorator: unde se intalneste zona de desert in Romania

Este cat se poate de adevarat, la ora actuala putem spune ca in Romania se intalneste, pe langa alte tipuri de ecosistem, si o zona de desert.

De cele mai multe ori cand rostim cuvantul ,,desert” gandul ne fuge la Sahara, camile si Efectul Fetei Morgana. Poate parea ireal, dar si in Romania se intalneste o zona de desert.

Am invatat cu totii in scoala faptul ca in tara noastra intalnim o mare varietate de tipuri de ecosistem. Acum putem spune ca pe langa frumoasa Delta, in Romania se gaseste si o zona de desert.

Sursa foto: cunoastelumea.ro

Sursa foto: cunoastelumea.ro

CITESTE SI: SINGURA INSULA EXOTICA DIN ROMANIA, INTERZISA TURISTILOR. IATA MOTIVUL INCREDIBIL

De-a lungul timpului specialistii in geologie au tot anuntat ca pana in jurul anului 2015 terenurile din zece judete din Oltenia, Dobrogea si Banat vor intra intr-un grav si accelerat proces de uscare. Lucru care s-a si intamplat. Din pacate pentru noi zone mari din Romania au fost desertificate, iar acolo unde inainte se gaseau paduri si plante acum vedem intanderi mari de nisip.

Dunele de nisip care inconjoara localitatea Dabuleni, vestita pentru celebrii pepeni, din judetul Dolj, alcatuiesc o suprafata compacta totala de aproximativ 80.000 de hectare. Din acest considerent putem spune ca pe teritoriul tarii deja este in formare un adevarat desert.

Partea ingrijoaratoare este ca intreg judetul Dolj este puternic afectat de desertificare. Fenomenul este alimentat de seceta si de solul nisipos, dar si de defrisarile in masa din ultimii ani.

Sursa foto: sursazilei.ro

Sursa foto: sursazilei.ro

La ora actuala, in România exista aproximativ 220.000 de hectare acoperite cu dune de nisip, cu tot cu cele 80.000 de hectare din judetul Dolj. Pentru ca in sudul olteniei putem spune ca se intalneste cel mai arid sol din tara, zona a devenit cunoscuta sub denumirea de ,,Desertul oltenesc”.

In concluzie, nu mare ne-ar fi mirarea daca in manualele de geografie ar fi intordusa aceasta denumire, iar copii nostri vor invata ca avem acest tip de climat in tara.

Sursa foto: ro.wikipedia.org

1 Comment

1 Comment

  1. Saftoiu Ilie

    2018-12-01T16:06:09+02:00 at 16:06

    Ce bine e sa fii multititrat si sa cunosti anatomia tarii. De sute de ani se cunoaste nisipul zburator oltenesc stabilizat prin liziere de protectie ,paduri SISTEM DE IRIGATIE FACUT IN COOPERARE CU ENGLEZII : CORABIA – DABULENI – BECHET -SADOVA -BAILESTI desfiintat dupa statalizarea statului bazat pe trei A unde statul nu avea decat administratia centrala cu 500.000 de angajati de catre SPECIALISTII TITRATI IN APE ION ILIESCU SI PETRE ROMAN.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top