Rețeta de cozonac a lui Adrian Hădean, transmisă de cinci generații în familia sa! Cum se prepară

Ultimul update: miercuri 4 aprilie 2018 10:53 Data publicării: miercuri 4 aprilie 2018 10:26
Autor , în Stil

Cozonac Adrian Hădean. Chef Adrian Hădean este unul dintre cei mai apreciați bucătari din România. An de an, acesta pregătește o rețetă specială de cozonac, transmisă de cinci generații în familia sa.

Alături de pască, de pe masa de Paște este nelipsit cozonacul, iar pregătirea lui este relativ simplă.

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a pregăti cozonacul ca Adrian Hădean:
Ingrediente pentru doi cozonaci:

1 kg făină
250 g zahăr
250g unt, un strop de ulei (o lingură, mai exact)
4 gălbenușuri
zahăr vanilat-un plic
coaja de la o lămâie
sare
esență de rom
0,5 l lapte
35 g drojdie crudă.

Cum se pregătește cozonacul lui Adrian Hădean:

Mai întâi se pune drojdia la dospit, într-o cană de lapte, cu o linguriță de zahăr. Se cerne făina, pentru a crește cozonacul pufos. Miezul de nucă se amestecă cu zahărul, mai exact, o parte de zahăr la trei părți de nucă și cu o linguriță de cacao.

Făina se amestecă cu patru gălbenușuri, un plic de zahăr vanilat, câteva picături de esență de rom, coaja rasă de la o lămâie, drojdia și un vârf de cuțit de sare.

Se încălzește laptele ușor, dar nu se fierbe. Se dizolvă 250 de grame de zahăr în el și untul. Se lasă puțin să se răcorească și se frământă cu făina.

Se frământă timp de o jumătate de oră cu mâna, pentru a se amesteca bine ingredientele. Aluatul trebuie să iasă moale, puțin elastic.

Cozonacul se lasă la cuptor 45 de minute

După ce se frământă, se lasă aluatul la dospit timp de o oră.

Se întinde apoi într-o foaie mai groasă decât jumătatea unui deget și se pune umplutura. Se răsucește și se așază în tavă. Se lasă să mai crească încă o jumătate de oră, apoi se pune la cuptor, la temperatură potrivită. Se lasă la cuptor timp de 45 de minute. Când se scoate, se stropește cu puțină apă și se acoperă cu un ștergar, să se înmoaie coaja.

CITEȘTE ȘI: Pască fără aluat, cu smântână și brânză
Cum faci cea mai fragedă friptură de miel. Ingredientul SECRET pe care nu toate gospodinele îl cunosc
Cum să vopsești ouăle de Paște cu orez. De ce ai nevoie

Sursa: Huff.ro