Connect with us
Rețete de Paște: Cozonac pufos

Rețete

Rețete de Paște: Cozonac pufos

Toate gospodinele își doresc să pună pe masa de Paște un cozonac pufos și delicios, cu care să impresioneze. Desigur, fiecare are secretul său, însă nu întotdeauna obținem rezultatul dorit. Mai jos îți prezentăm o rețetă grozavă pentru cozonac, care nu te va dezamăgi!

– 1 kg făină 000

– 500 ml lapte gras

– 12 ouă

– 250 de grame de zahăr

– 100 de ml de ulei de floarea soarelui

– 150 de grame de unt

– coajă rasă de lămâie

– un praf de sare

– 2 pliculețe de drojdie uscată

– 150 de grame de lapte bătut

– miez de nucă măcinat

– 50 de grame de cacao

– esență de rom

– rahat

COZONAC PUFOS mod de preparare:
Toate ingredientele trebuie scoase dinainte, pentru a fi la temperatura camerei. Se separă gălbenușurile de albușuri și se lasă deoparte, iar făina se cerne împreună cu drojdia.

În 100 de ml de lapte clocotit se opărește o lingură de făină, amestecând încontinuu cu o lingură de lemn. Se lasă să se răcească.

Restul de lapte se pune la foc mic împreună cu zahărul, până ce acesta din urmă se topește.

Gălbenșurile se bat cu sare, iar untul se topește și se lasă la răcit.

Se pune făina cernută într-un vas și se face o adâncitură în mijloc. Se toarnă gălbenușurile, laptele cu făină care s-a răcorit, laptele bătut, coaja rasă de lămâie. Se amestecă și apoi se adaugă treptat laptele călduț, până ce obțineți consistența dorită.

Se adaugă uleiul treptat și se frământă aducând aluatul din margini spre centru. Apoi se toarnă untul răcit și se frământă în continuare. Tot acest proces trebuie să dureze cel puțin 45 de minute, iar frământatul trebuie să fie energic. La final aluatul trebuie să se desprindă de pe mâini.

După ce a fost frământat, aluatul se acoperă cu un prosop curat și se lasă la căldură să crească. Când și-a dublat volumul acesta se împarte în două părți egale, din care se întind, pe o suprafață pudrată cu făină, două foi.

Albușurile se bat spumă și se amestecă cu miezul de nucă, esența de rom și cacaoa. Se ung foile cu această compoziție și se presară cubulețe mici de rahat. Se rulează cozonacii, se ung cu ou bătut și se dau la cuptor, aproximativ o oră.

Poftă bună!

 

Emanuel Laurențiu - redactor. Colegul nostru redactează știri în domeniile știri interne, știri externe.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Rețete

To Top