Stil
Rețete de mucenici Laura Amandache Mucenici muntenești și moldovenești
Rețete de mucenici alese de la Laura Amandache atent pentru ca mâine, 9 martie, de Sfinții 40 de Mucenici, să impresionezi familia și invitații. Mucenicii se fac în special de creștinii ortodcși și sunt serviți în familie. Există rețete de mucenici variate, fie sunt fierți, fie sunt la cuptor, depide de zona din care proveniți.
Retetă de mucenici Laura Amandache
Mucenici fierti (muntenesti)
Mucenici fierti – reteta munteneasca a mucenicilor. Anul trecut am facut mucenici moldovenesti si i-am savurat cu o deosebita placere pentru ca, asa cum stiti, ador aluaturile dulci. Anul acesta am zis sa fac o schimbare si sa fac mucenici muntenesti de casa.
Imi aduc aminte de casa si de mami a mea care ne pregatea in fiecare an acest tip de mucenici. Si pentru ca nu am aparat pentru mucenici, i-am facut manual si pot spune ca mi-a placut enorm sa lucrez acest aluat.
Mucenici fierti (muntenesti) – Ingrediente (250-260 mucenici)
- 300 g faina
- 150-160 ml apa foarte calda
- 1 varf cutit de sare
- 4-5 l apa
- 2 portocale mari (doar coaja)
- 1 lamaie mare (doar coaja)
- zahar (cca 10-12 linguri)
- 5-6 linguri pline nuca macinata
- scortisoara
- esenta de rom
- un varf cutit sare (pentru fiert mucenicii)
Mucenici fierti (muntenesti) – Mod de preparare
Cum se prepara aluatul de mucenici fierti, muntenesti?
- Punem faina intr-un vas, adaugam un varf de cutit de sare, iar in centrul ei adaugam apa fierbinte.
- Framantam pana cand aluatul devine elastic si se raceste complet. Daca mai este nevoie de faina, mai adaugati maxim 1-2 linguri.
- Mutam aluatul pe planul de lucru usor pudrat cu faina, il impartim in portii mici, iar din fiecare portie formam snururi lungi si subtiri (putin mai subtiri decat un siret). Formam mici cerculete pe care apoi le rasucim astfel incat sa obtinem forma clasica de 8 a mucenicului.
- Punem mucenicii muntenesti pe o bucata de hartie de copt, unul langa celalalt, cu atentie sa nu se lipeasca intre ei, si ii lasam sa se usuce pana a doua zi, la temperatura camerei.
Cum fierbem mucenicii muntenesti?
- Punem apa la fiert intr-o oala incapatoare, adaugam zaharul, coaja rasa de lamaie si portocala si un varf de cutit de sare.
- Cand apa incepe sa fiarba, adaugam mucenicii muntenesti si ii fierbem pe foc mic. Dupa ce se ridica la suprafata, ii mai lasam pe foc pentru inca 1-2 minute si stingem focul.
- Adaugam esenta de rom, scortisoara si nuca macinata si amestecam bine.
- In momentul in care servim mucenicii muntenesti, putem adauga in farfurie inca cateva linguri de nuca macinata si, daca doriti, scortisoara.
- Mucenicii muntenesti sunt deliciosi si calzi si reci.
Citește mai mult despre rețetă pe site-ul Laurei Amandache.
Mucenici moldovenesti, reteta traditionala cu aluat de post
Mucenici moldovenesti de post cu nuca, o reteta pe care o fac cu atata drag, in fiecare an, in postul Sfintelor sarbatori de Pasti. Aveam nu mai mult de 10 ani cand am gustat pentru prima oara acesti mucenici facuti de o vecina din blog. Gatea nemaipomenit, asa cum fac toate gospodinele din Moldova, iar mucencii erau un vis! Atat de pufosi si gustosi, o noutate pentru noi, copii din Muntenia, unde se fac mucenicii muntenesti fierti. Dupa multe insistente, mami a obtinut reteta de sfintisori, asa ii numea vecina noastra, si de atunci, pe langa cei fierti, aveam si cate o portie de mucenici pufosi din aluat, copti la cuptor si imbracati in miere si nuca.
Cand se fac mucenicii moldovenesti?
In fiecare an, pe data de 9 martie, este Sarbatoarea celor 40 de mucenici din Sevastia. In Moldova, in cinstea acestei sarbatori, se pregatesc 40 de colaci numiti sfintisori, bradosi sau mucenici. Macinicii moldovenesti au forma cifrei 8 si sunt facuti din aluat de cozonac, de post sau de dulce, unsi cu miere si pudrati din belsug cu nuca.
Anii trecuti am facut mucenici muntenesti, sotul meu ii adora, dar anul acesta am zis sa fac si reteta de sfintisori moldovenesti cu nuca si miere. Mi-a parut bine ca am luat aceasta decizie pentru ca sunt minunat de pufosi si imi aduc aminte de copilarie. Reteta colacilor mucenici nu este deloc complicata si, daca aveti prichindei prin preajma, vor fi incantati sa formeze mucenicii.
Aluatul mucenicilor moldovenesti este de post, am uns o parte din ei cu galbenus, pentru cei care au gustat din ei si nu tin post, si o parte cu lapte de soia. Sunt la fel de pufosi si deliciosi in ambele variante.
Ingrediente – Mucenici moldovenesti de post (8-9 mucenici)
- 500 g faina
- 25 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata
- 70 ml ulei
- 100 g zahar
- 260 ml lapte de soia/lapte de vaca/apa
- 1 varf cutit sare
- 1 lingurita plina coaja de portocala rasa
- cca 100 – 150 g nuca macinata
- 4-5 linguri miere
Mod de preparare – Mucenici moldovenesti de post
- Punem faina intr-un vas, iar in centrul ei adaugam drojdia dizolvata in laptele sau apa calduta, uleiul, zaharul si coaja rasa de portocala.
- Framantam pana cand aluatul prinde consistenta, apoi adaugam un varf de cutit de sare si framanatam pana obtinem un aluat elastic.
- Formam snururi lungi, si nu foarte subtiri, de aluat din care formam ulterior mucenici in forma de 8. Lasam mucenicii moldovenesti de post la crescut 1 ora, acoperiti cu un servet, intr-un loc caldut, apoi ii ungem cu putin lapte de soia sau apa calduta.
Detalii complete aici.