Connect with us
Astăzi pomenim pe Sfinții 40 de mucenici

Spiritualitate

Astăzi pomenim pe Sfinții 40 de mucenici – 9 martie 2019

Cei 40 de mucenici au fost soldați creștini, care au trăit în vremea împăratului Licinius. Ei făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Guvernatorul Armeniei îi disprețuia pentru că aceștia erau creștini, cu mare frică de Dumnezeu și de aceea i-a forțat să se închine la idolii săi. Soldații au refuzat și ca drept răsplată au fost bătuți cu pietre și băgați în închisoare. În final, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.

Cea mai puternica rugaciune pentru cei 40 de Mucenici

În timp ce stăteau în apa rece la gheața, se spune că unul dintre soldați a ieșit și intrând în apa caldă pe care slujitorii guvernatorului o puseseră în fața lor, a murit pe loc. Ceilalți rămași în lac au început să se roage neîncetat la Dumnezeu și Tatăl Ceresc i-a ascultat. Ca drept răspuns, apa s-a încălzit și 40 de cununi strălucitoare s-au pogorât asupra soldaților. Unul dintre slujitorii guvernatorului, văzând că o cunună nu are pe cine să se așeze, s-a aruncat în lac și și-a mărturisit credința.

Cei 40 de mucenici au murit cu picioarele zdrobite, din porunca comandantului și au trecut de partea celor drepți. Numele celor 40 de sinfiți mucenici sunt Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

În ziua de 9 martie creștinii pomenesc pe sfinții mucenici și totodată sărbătoresc începerea anului agricol. Tradiția spune că bărbații trebuie să bea 40 de pahare, iar femeile pregătesc 40 de mucenici sau sinfțișori pe care îi duc la biserică.

Emanuel Laurențiu - redactor. Colegul nostru redactează știri în domeniile știri interne, știri externe.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top