Connect with us
Ortodocșii îl prăznuiesc în data de 13 noiembrie pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Iată ce nu trebuie să faci în această zi de sărbătoare.

Stil

Sfântul Ioan Gură de Aur – 13 noiembrie. Ce să NU faci în această zi

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc în data de 13 noiembrie pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Născut într-o familie credincioasă, Sfântul ierarh Ioan Gură de Aur a fost pasionat încă de mic de învățătura creștină și de știința cuvintelor.

După ani de zile în care s-a dedicat celor sfinte, el a devenit patriarhul Constantinopolului, într-o perioadă tulbure pentru creștini. A reușit să aducă foarte miltă lume pe calea credinței și a pocăinței. A fost alungat din Constantinopole după un conflict cu împărăteasa Eudoxia. După multe încercări și boli, sfântul a trecut la cele veșnice.

Sfântul Ioan Gură de Aur – Ce să nu faci pe 13 noiembrie

Se spune că nu este bine ca oamenii să se certe în această zi, pentru că vor avea parte de ghinion până la finalul anului. De asemenea, este bine să dai de pomană unor oameni mai nevoiași decât tine. O altă tradiție spune că este bine să nu te îndestulezi cu mâncare în această zi de sărbătoare, pentru că Sfântul Ioan Gură de Aur trebuie cinstit prin cumpătare.

Rugăciunea Sfântului Ioan Gură de Aur

O, luminătorule a toată lumea, prea­bunule Părinte Ioane Gură de Aur, stâlp și întărire a Bisericii, povățuitorule al pocăinței, ajutător al bolnavilor și apărător al celor ne­căjiți. Sârguiește degrab a ne ajuta; izbă­vește turma lui Hristos de lupii ce o ră­pesc și pe toți creștinii îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor nea­muri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de secetă, de boli și de moarte năprasnică. Miluiește-ne și pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul și cuvântul suntem întru întunericul păcatelor, pentru ca prin rugăciunile tale, să ne izbăvim de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic. Dă­ruiește-ne iubirea și râvna ta pe care le-ai arătat Bisericii lui Hristos. Luminează mintea noastră cu lumina dumnezeieștilor învățături și ajută-ne să ajungem întotdeauna la înăl­țimea gândului smerit, spre slava lui Dum­nezeu și a noastră mântuire. Amin.

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top