Connect with us
16 decembrie 1989. Astăzi se împlinesc 27 de ani de la începutul Revoluției anti-comuniste din România, pornite la Timișoara.

Știri

16 decembrie 1989 : 27 de ani de la începutul Revoluției Române

16 decembrie 1989. Astăzi se împlinesc 27 de ani de la începutul Revoluției anticomuniste din România. Protestele, inițial pașnice, au început în Timișoara, pentru ca în numai câteva zile, întreaga țară să fie în stradă luptând contra regimului ceaușist.

16 decembrie 1989: „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”

Primele strigăte de „libertate” și „jos comunismul” s-au auzit în fața Catedralei Metropolitane. Fitilul revoluției a fost inițiativa autorităților comuniste de a-l evacua din catedrală, pe pastorul Laszlo Tokes. La vremea aceea, el era considerat un pericol pentru sistem. Sute de timișoreni ieșeau atunci în stradă pentru a protesta pașnic împotriva represaliilor comuniste.

Noaptea petrecută de cetățeni în stradă nu le-a tăiat din elanul revoluționar, dar autoritățile nu aveau decât o modalitate de acțiune și anume, forța. În dimineața zilei de 17 decembrie, miliția și militari au deschis focul asupra populației ucigând 112 oameni și rănind grav alți 400. Astfel, se scriau cu sânge nevinovat primele file din istoria Revoluției Române.

Ecoul tragediei de la Timișoara avea să cutremure țara, iar pentru următoarele 10 zile, toate marile orașe erau martorele celor mai ample manifestații de stradă pe care le văzuse România comunistă vreodată. Bilanțul luptei anticomuniste avea să fie crunt: 1104 de morți și 3321 de răniți. Nicăieri, în întreg blocul comunist, nu s-au înregistrat atâtea victime ca în România.

Citește și: Dosarul Revoluției se apropie de final: revoluționarii cer întrevedere cu Ion Iliescu

Astăzi, 27 de ani mai târziu, eroii care și-au pierdut viața la Timișoara pentru libertatea unui întreg popor sunt comemorați ca în fiecare an. Rude, prieteni, revoluționari sau simpli cetățeni se vor strânge la Catedrala Metropolitană unde vor depunde coroane de flori și vor aprinde lumânări în cinstea martirilor pierduți acum mai bine de un sfert de secol.

George Vintilă este redactor HUFF.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top